Financial Times: Пловдив е в икономически подем заради IT-сектора и аутсорсинга


Financial Times: Пловдив е в икономически подем заради IT-сектора и аутсорсинга
Снимка: Thinkstock

4239

Град Пловдив, с история, датираща отпреди 6000 години и богат на археологически съкровища, си връща част от културното и икономическо превъзходство, пише британският вестник The Financial Times.

През 2019 г. вторият най-голям град в България, който бе мощна икономическа сила в комунистическата ера, ще бъде европейска столица на културата.

Междувременно, БВП на града се увеличава с 12-13 процента годишно, което е един от най-добрите показатели в страната. Това до голяма степен се дължи на бума в IT-сферата и аутсорсинга, подкрепян от местните власти и националното правителство.

Иван Тотев, кметът на града, казва: „Мечтата ми е Пловдив да се възроди едновременно като индустриален и културен център на България“. Тотев подкрепя инициативи от частния сектор за развиването на града като развиваща се стремително аутсорсинг и IT-дестинация и казва, че десетките хиляди специалисти, които ще излязат от учебните заведения през следващите години, ще помогнат за привличането на инвестиции и откриването на нови работни места.

Пловдив е пример за процъфтяващата аусорсинг индустрия на България, чиито дял в БВП на страната е 4%, сочат данните на Българската аусорсинг асоциация.

България е деветата в света най-предпочитана аутсорсинг дестинация, според индекса на глобалните услуги на анализаторската компания A.T.Kearney, 2014.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички