Мария Габриел започва инициативи за по-безопасен интернет


Мария Габриел започва инициативи за по-безопасен интернет
Снимка: EbS

2781

Днес (6 февруари 2018 г.) е 15-ят Ден за по-безопасен интернет. По този повод българският комисар отговарящ за цифровата икономика и общество Мария Габриел даде началото в Европейския парламент в Страсбург на инициативите #SaferInternet4EU за целия ЕС, които ще се реализират през 2018 г. Инициативите насърчават кибер културата, медийната грамотност, критичното мислене и цифровите умения, и ще обръщат внимание на интернет рисковете в обществото, особено за децата, съобщиха от ЕК.

"Новите инициативи, които стартираме днес са отворени за всички ангажирани с създаването на по-безопасен интернет. Очаквам с нетърпение да видя нови инициативи от обикновения потребител в цяла Европа. Насърчавам хората да се включат активно, за да отведем на едно ново ниво новите ни цифрови умения, кибернетично разбиране и медийна грамотност.", каза комисар Мария Габриел.

Заместник-председателят на Европейската комисия отговарящ за Единния цифров пазар Андрус Ансип допълни: "Осъзнаването на онлайн рисковете е от решаващо значение както за родителите, така и за непълнолетните. Трябва да защитим децата си, но работата за повишаване осведомеността не спира до тук: всеки може да направи нещо като обръща повече внимание на поведението си онлайн, от промяна на паролите до внимателна преценка преди да сподели съдържание или да отвори подозрителни имейли."

Наред с другите инициативи, #SaferInternet4EU включва състезание, което започва на 1 март и е насочено към различни проекти, целящи да направят интернет по-безопасен за децата. Освен това, европейските учители имат на разположение ресурси и дейности за подпомагане на преподаването по онлайн безопасност и кибер хигиена чрез платформата "Масов отворен онлайн курс за обучение" (MOOC). Повече информация за инициативите #SaferInternet4EU може да се намери в портала на ЕС betterinternetforkids.eu .

Ежегодният Ден за по-безопасен интернет се организира от мрежата Insafe/INHOPE network на Safer Internet Centres, с подкрепата на Европейската комисия. Събитието обединява хиляди хора от повече от 140 държави в подкрепа на по-безопасния и по-добър интернет чрез различни събития и дейности в световен мащаб.

Българският Център за безопасен интернет също се включи чрез видео връзка в събитието в Страсбург.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички