Разговорите между България и Македония поевтиняват


Разговорите между България и Македония поевтиняват
Снимка: iStock/Guliver

2664

Ще се намалят цените на роуминга между България и Македония. Това стана възможно след подписания днес Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на информационното общество и администрацията на Република Македония за намаляване на международните тарифи за роуминг и телекомуникационни услуги.

Споразумението бе подписано от министър Ивайло Московски и неговия македонски колега Дамян Манчевски в присъствието на министър-председателите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев.

Документът предвижда страните да насърчат мобилните оператори за постигането на конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите.

Цените на мобилните разговори между България и Македония са едни от най-високите в Европа. Те са между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт. Подписването на тази междуправителствена спогодба е израз на политическата воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за приобщаването им към ЕС, заяви министър Московски. Това ще мотивира телеком операторите да сключат споразумения за реално намаление на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет, допълни той.

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел. Предстои дебат на европейско ниво за отпадане на високите цени за роуминг, но България е първата държава, която направи реална крачка в тази посока. Това са само част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите.

Очаква се на 6 декември да бъде подписано същото споразумение и с Република Сърбия.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички