Следващото поколение фалшиви профили ще бъде неразпознаваемо от истинските


Следващото поколение фалшиви профили ще бъде неразпознаваемо от истинските
Снимка: Thinkstock Images

2802

Следващото поколение профили в социалните мрежи ще бъде неразпознаваемо от истинските. Това каза експертът Борислав Сестрински по повод зачестилите случаи на компютърни измами в интернет.

Според него днес хората от най-ранно детство трябва да бъдат обучавани да различават кое е фалшиво и кое не. Никой не смее да се оплаче, че е станал жертва на своята виртуална любов, посочи Сестрински и уточни, че в повечето случаи измамниците злоупотребяват с чувствата на потребителите.

Той припомни, че вече съществуват сайтове, които създават профили по зададени характеристики.

Машините започнаха да създават много близки до човешкия свят информационни модели, каза от своя страна Александър Ненов. 

Според него децата днес са много по-обучени от възрастните. Родителите смятат, че са по-опитни и не случайно жертвите на Спас са интелигентни хора, те са използвани именно заради тяхното самочувствие.

Изкуственият интелект вече си го носим в джоба. Големите компании контактуват с нас с помощта на роботи. Трябва да знаем, че бърза печалба няма и безплатен обяд няма. Трябва да се информираме. Всеки ден се говори за телефонните измами и всеки ден хората се лъжат, каза Ненов.

"Ислямска държава" работи по същия начин и търси хора с проблемни отношения, излезли от затвори, жертви на домашно насилие, за да им предложи помощ на едно място, където им предлагат „Рая“. Такъв тип профили за вербуване са доста активни в социалните мрежи и зад тях стоят хора, които са минали през такова вербуване, допълни още Ненов.

Припомняме, че Спас Василев, известен като Александър Николов, беше задържан в края на миналата седмица и обвинен за това, че през 2012 г. при условията на продължавано престъпление с три деяния - възбудил и поддържал в заблуждение определено лице, че ще му осигури пакет от 10 самолетни билета до дестинации в Европа по избор на клиента и с това е причинило имотна вреда в общ размер от 490 лв. Държавното обвинение поиска от съда да го остави за постоянно в ареста. Софийски районен съд уважи това и защото според магистратите има реална опасност Спас Василев да се укрие.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички