Софтуерните инженери у нас си направиха асоциация


Софтуерните инженери у нас си направиха асоциация
Снимка:

2598

Софтуерните инженери в България вече си имат своя асоциация. Тя бе официално бе представена вчера. На събитието присъстваха изтъкнати софтуерни инженери, представители на държавни институции и браншови организации, лидери на потребителски групи и представители на медиите.

Асоциация на софтуерните инженери е неправителствена организация, обединяваща специалисти в областта на проектирането, разработката, внедряването и поддръжката на софтуерни системи. Основана е през 2014 г. от професионалисти с доказан дългогодишен опит в информационните технологии. Председател е Мартин Кулов (на снимката, основател на международната конференция за софтуерни разработчици DevReach), а експертният ѝ съвет е в състав: Румен Банов, Евгени Кацарски, Здравко Дучев, Михаил Михайлов /Майк Рам/, Светлин Наков и Христо Хаджичонев.

„Асоциацията ще работи за по-нататъшното развитие на професията „софтуерен инженер“. Ще се фокусираме върху споделяне на добри практики във всички етапи от процеса на производството на софтуер, както и върху решаване на основните предизвикателства в ИТ индустрията - необходимостта от продължаващо обучение през целия живот, обмен на практически опит и пълноценно професионално израстване. Добре известен факт е, че професията е доста търсена и че не достигат софтуерни специалисти у нас: само през 2015 г. се очаква да има нужда от 22 000 софтуерни инженери. Ние можем взаимно да си помогнем, например като насърчаваме менторството и организираме полезни събития за обмяна на идеи и примери от вече реализирани проекти. За нас е важно да изградим общност на софтуерните специалисти, които да работят заедно в посока на споделяне на знания и практически опит за постигане на най-добро професионално ниво. Тази общност да споделя общи ценности, да има усещане за принадлежност и обща визия за развитие и признание на професията“, заяви Мартин Кулов, председател на Асоциацията.

Сред приоритетите на Асоциацията е създаването на Първия национален експертен регистър на софтуерните инженери. Регистърът ще даде възможност за валидиране на професионалните профили на софтуерните инженери, техния стаж и успехите им.

Друга важна кауза е осигуряването на ефективен трансфер на знания между експертите в Асоциацията чрез насърчаване на споделянето на опит и примери от реализирани проекти, менторство и взаимопомощ.

Експертите, присъединили се към Асоциацията, ще могат да участват в различни работни групи, в които ще се дискутират и разрешават практически проблеми с помощта на добри практики в областта на софтуерното инженерство.

Освен това ще имат достъп (безплатен или срещу минимална такса) до събития с водещи български и чуждестранни лектори, както и ще ползват отстъпки при придобиването на най-новите хардуерни и софтуерни продукти.

Организацията ще издава и месечен електронен бюлетин с информация за предстоящи и изминали събития и новини в областта на софтуерното инженерство, ще се споделят резултати от дейността на работните групи и др.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички