Създадоха световен форум за кибер-експертиза


Създадоха световен форум за кибер-експертиза
Снимка: Thinkstock/Guliver

2470

Световен форум за кибер-експертиза беше учреден по време на Глобалната конференция за кибер-пространството, която се проведе вчера и днес в Хага, Холандия.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов участва в учредяването на .   Новата структура бе създадена по време форума, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

„Тази инициатива има за цел насърчаване на международната солидарност и ще осигури политическа и финансова подкрепа за укрепване на сътрудничеството в кибер-областта“, коментира по този повод  Борисов.

По време на форума, представители на правителства, международни организации, частния сектор, гражданското общество, академичните среди и техническата общност, обсъждаха програма за насърчаване на свободно, отворено и сигурно кибер-пространство. Участниците в събитието изразиха общо мнение, че информационните и комуникационните технологии, и по-специално интернет, са все по-значими стратегически активи за държавите, частния сектор и гражданите. Те са се превърнали в двигател за социалното и икономическото развитие на обществата и улесняват иновациите, научните изследвания, комуникациите и бизнес трансформацията. Повишаването на значението им води и до нови предизвикателства, пред които е изправен глобалният свят.

По време на конференцията бе подчертана важността на всеобщия достъп до интернет и изграждането на кибер-капацитет в периода след 2015 г. Особено внимание беше обърнато на значението на прилагането и непрекъснатото развиване на  интернет стандартите.

Участниците в конференцията подчертаха, че центровете за реагиране на компютърни инциденти са ключови структури в националния и международен обмен на информация. Подобряването на техния капацитет може да даде необходимия тласък на кибер-устойчивостта и да бъде отговор на все по-сериозните кибер-заплахи.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички