Всичко, което трябва да знаете за дигиталните портфейли


Всичко, което трябва да знаете за дигиталните портфейли
Снимка: Getty Images

2272

На дигиталните портфейли се гледа в технологичните среди като на бъдещето на технологиите за плащане от реалния свят. А интересът на големи компании като Google, Apple, Paypal и други, само доказват това твърдение.

Проблемът е, че търговците на дребно много бавно възприемат технологията за обработка на плащанията и за сега това се оказва сериозна пречка към масовото навлизне на дигиталните портфейли.

Какво да очакваме от бъдещето и ще ползваме ли смартфона си за да се разплащаме? От PC World обръщат вниманието ни към 5 неща, които трябва да знаем за дигиталните портфейли.

1. NFC не е единствената технология

Първият телефон с NFC технологията се появи през 2006 гoдина и имаше за цел да промени мобилните устройства. От този момент до сега обаче, тази технология много бавно се внедрява и някои анализатори смятат, че други технологии ще заемат мястото ѝ. Компании като Google, Apple и Paypal, както и множество нови фирми предлагат дигитални портфейли, които използват други технологии като допълнителна опция за NFC. А изводът е, че Wi-Fi, Bluetooth, и дори QR кодовете могат да заменят NFC технологията. Основната полза от тези технологии е по-ефективно използване на батерията на телефона в сравнение с NFC, по-голям обхват и по-висок битрейт за предаване на данните.

2. Има много въпроси, свързани със сигурността

Безопасността и сигурността са сред най-важните теми свързани с дигиталните портфейли. Оказва се че най-големият риск, не е прихващането на данни от трета страна, а физическата загуба на устройството, съдържащо вашия мобилен портфейл. Разбира се, това може лесно да се предотврати със силна парола или използване на биометрични технологии за сигурност, които вече са на разположение в някои от настоящите модели смартфони.

3. Вашият смартфон не ви е необходим

Coin е интелигентен портфейл, който използва физическа карта вместо вашия мобилен телефон за съхраняване на данните. Coin със сигурност е най-известната технология, но не и единствената. Plastc, Wallet Card Google, Stratos, Wocket и Dynamics (от MasterCard) всички тези компании имат свои сходни продуктови предложения.

4. Интернет на нещата

Докато мобилния интернет е в начален стадий, компании като Google, Facebook и Apple влагат силите си за ускоряване на скоростта на интернет връзките и свързването на различни устройства по целия свят. В бъдеще, доминирането на мобилните технологии, броят на свързаните помежду си устройства, както и необходимостта мобилни платежни решения, може да е причината нещата да тръгнат да се развиват в правилната посока –тоест хората масово да прегърнат идеята за дигиталните портфейли.

5. Алтернативни разплащания

Цифровите валути, които се появяват преди няколко години набират все повече популярност, като най-широко използвани засега са биткойните. Въпросите обаче около виртуалните валути изглежда стават все повече. Въпреки това, анализаторите са на мнение, че виртуалните валути не само няма да изчезнат, но в бъдеще ще оказват все по-голямо влияние върху световната икономика. Финансовата криза показа, че правителствата по света не успяват да реагират достатъчно бързо на стремителната глобализация и развитието на технологиите, докато системата за електронна наличност дава на интернет потребителите увереност и в много случаи висока ликвидност. Потребителят очакава да получи каквото иска, при неговите условия и отива, при този, който може да изпълни тези условия. Хората искат да пазаруват безопасно, евтино и анонимно. Виртуалната валута съответства на потребителското търсене и това я прави толкова влиятелна.

Източник: digital.bg

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички