1/5 от работодателите у нас ще наемат нови служители през следващите месеци


1/5 от работодателите у нас ще наемат нови служители през следващите месеци
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2689

21% от работодателите у нас възнамеряват да наемат нови служители през периода април - юни 2016. Само 2 на сто предвиждат свиване на персонала си, а 77% не очакват промяна. Това показва проучване на "Менпауър" за заетостта през второто тримесечие на годината, проведено сред 620 работодатели.

Коригирана съобразно със сезонните колебания, числеността на персонала е +13% – най-високата, отчетена досега от началото на проучването през първото тримесечие на 2011 г. В сравнение с предходното тримесечие намеренията за наемане на персонал са с 2 процентни пункта по-силни, а спрямо същия период на миналата година подобрението е с 4%.

Сравнение по региони

През следващото тримесечие във всички пет изследвани региона се прогнозира нарастване в числеността на работната сила. Най-силен пазар на труда се очаква в Русе и София, където нетната прогноза за заетостта е +14%. Работодателите отчитат доста добри планове за наемане във Варна – там прогнозата е със стойност +12%. Следват Пловдив и Бургас, със съответно +11% и +9%.

В сравнение с второто тримесечие на 2015 г., намеренията за назначаване се подобряват в четири от петте региона. Най-забележително увеличение – със 7 процентни пункта – се отчита в Бургас, а работодателите в София и Русе предвиждат подобрение със съответно 5 и 3 процентни пункта. В Пловдив работодателите очакват спад с 3 процентни пункта.

“Производствените компании продължават да търсят да наемат служители с умения и без умения, предвид своите планове още повече да развиват своите производствени съоръжения в България (извън четирите най-големи града) каза Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

Сравнение по сектори

Спрямо предходното тримесечие прогнозите се подобряват в 6 от 10-те икономически отрасъла. Най-забележим ръст – със съответно 8 и 6 на сто – бележат публичният и социален сектор и секторът електричество/газ/вода, а работодателите в търговията на едро и дребно отчитат повишение с 5%. Същевременно изгледите за наемане се влошават в четири отрасъла. Работодателите в сектора на земеделието, горското стопанство, лова и риболова отчитат спад с 5 на сто, а прогнозата за строителния сектор се влошава с 4%.

В 9 от 10-те икономически сектора работодателите очакват ръст в числеността на персонала си през следващото тримесечие. Най-силен пазар на труда прогнозират работодателите в производствения бранш. Те отчитат нетна прогноза за заетостта от +21%. Оживление могат да очакват търсещите работа в строителния бранш, където прогнозата е със стойност +17%, както и в сектора финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги и в хотелиерството и ресторантьорството, с прогнози от +15%. Значителен ръст в броя на заетите лица се прогнозира и в сектора електричество/газ/вода, както и в публичния и социален сектор, с прогнози от съответно +14% и +13%. Работодателите в земеделието, горското стопанство, лова и риболова обаче очакват спад в числеността на персонала си.

“Промишленото производство нараства през декември 2015 с 0.5% спрямо ноември 2015 и с 1.6% спрямо декември 2014 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт”, коментира Надя Василева. „Тази тенденция се отразява и в нарастващата увереност, която нашите данни разкриват, че повече от един от всеки четири работодателя в сектора на производството споделя, че възнамерява да увеличи персонала си през следващите три месеца.”

Сравнения по размер на предприятията

Най-активен пазар на труда очакват големите работодатели, с отчитана от тях нетна прогноза за заетостта от +23%. При средните и малките предприятия стойността на прогнозата е съответно +18% и +13%. Известни назначения очакват и микропредприятията (фирми с под 10 служители), които отчитат прогноза от +7%. На годишна база плановете за наемане на работа се подобряват във всички четири категории, като ръстът е най-голям при средните фирми - с 8 на сто. 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички