2 януари е почивен ден, решиха депутатите на първо четене


2 януари е почивен ден, решиха депутатите на първо четене
Снимка:

2716

Народното събрание прие на първо четене промени в Кодекса на труда, с които отпада сливането на празнични и почивни дни, както и отработването в събота. Измененията бяха предложени от правителството в оставка. 

Идеята беше приета с 80 гласа "за", 5 "против" и 5 "въздържал се". 

Ако промяната влезе в сила до края на годината, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, тъй като се пада понеделник, а според предложението, ако официалният празник е през уикенда, както се пада 1-ви януари, денят след него е почивен.

Предстои законопроектът да бъде разгледан на второ четене от ресорните комисии, за да влезе отново в пленарна зала.

Припомняме, че почивните понеделници след официален празник, когато той се пада в събота и неделя, бяха одобрени по-рано от комисията по труда и социалната политика на Народното събрание.

Правителството предлага новата система да замени досегашните дълги уикенди с отработване в събота. Още тази седмица промените ще минат на първо четене, а целта е да бъдат приети до коледната ваканция на депутатите и да влязат в сила от началото на следващата година, обясни председателят на социалната комисия на НС Хасан Адемов.

Промяната в Кодекса на труда бе предложена от социалната министърка Зорница Русинова. Тя премахва сливането на почивни дни и отработването им. За официалните празници вече ще се почива само на съответната дата, ако се падат в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако се падат през уикенда. Това дава по 3 почивни дни допълнително всяка година, пише още 24 часа.

Бизнесът, който поиска промяната на почивните дни, обаче не харесва и тази схема, стана ясно от предоставените в социалната комисия становища. Според работодатели не било нужно да се дава извънреден почивен ден в понеделник.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички