3665 души са прехвърлили втората си пенсия в НОИ


3665 души са прехвърлили втората си пенсия в НОИ
Снимка: БГНЕС

2736

Общо 3562-ма българи са прехвърлили индивидуалните си партиди от универсален пенсионен фонд (УПФ) във фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за първите девет месеца на годината. Те са преместили натрупаните суми от осигуровки от частни фондове в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърния фонд, а задължителната осигурителна вноска от 5% от трудовата им заплата, която досега е трупана в частен фонд, отива в НОИ и трябва да увеличи държавната им пенсия, която институтът ще им изплаща, когато покрият критерия на държавата за стаж и възраст.

Още 103-ма души са прехвърлили парите си от професионален пенсионен фонд (ППФ) в НОИ. В това число влизат военни, полицаи, миньори. Данните са от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутата Мартин Димитров, пише "Труд".

Прехвърлянето на партидите стана възможно след промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), приети през 2015 г. Дотогава хората, родени след 31 декември 1959 г., работещи при условия на най-масовата III категория труд, бяха задължени да си разделят пенсионната вноска на две – 12,8% за държавното обществено осигуряване и 5% за частен пенсионен фонд. Сега те могат да избират да прехвърлят парите и осигуровките си между фондовете веднъж годишно.

Тази свобода обаче приключва 5 г. преди пенсиониране, когато те ще трябва да вземат окончателно решение дали искат да прехвърлят всичките си средства в разходопокривната държавна система и да получават само държавна пенсия или по-малка държавна пенсия, допълнена от пенсия на базата на техните собствени спестявания от дефинирани вноски по индивидуални договори. Отдавна има полемика кой ход е по-печеливш. Любомир Христов, финансист и председател на Института на дипломираните финансови консултанти (ИДФК), е убеден, че две пенсии може да се окажат по-малко от една и това е гарантирано от КСО.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички