506 млн. лева ще бъдат одобрени по ОП „Развитие на човешките ресурси“ до края на 2016


506 млн. лева ще бъдат одобрени по ОП „Развитие на човешките ресурси“ до края на 2016
Снимка: БГНЕС

2375

506 млн. лева е сумата, която ще бъде насочена към българския бизнес по програми за подготовка и увеличаване на персонала до края на 2016 г. Финансирането ще е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Това обяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на дискусията „Региони в растеж“ в Бургас, съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

21 различни процедури се изпълняват в момента по ОПРЧР, а 160 млн. лв. вече са разплатени към бенефициентите. Над 5 хиляди младежи в момента работят в реална работна среда по програма „Младежка заетост“, а практиката показва, че около 40 % от тях остават да работят при същия работодател и след края на европейското финансиране, уточни Русинова.

През септември ще стартира и програмата за обучение на хора чрез ваучери, която ще включва и субсидирана заетост за период между 6 и 9 месеца. „Целта е бизнесът да може да обучи персонала си преди активния сезон и да превъзмогне липсата на квалифицирани кадри", обясни министър Русинова.

Пред бизнеса бяха представи и възможностите на схемата за подобряване на условията на труд в предприятията, чийто бюджет е 80 млн. лв. А по схема „Гъвкави възможности за заетост и обучения в предприятия с променлив интензитет на дейността“ ще бъдат отделени 30 млн. лв. за обучение, заетост и включване в субсидирана заетост на работещи и безработни, обясни тя. Тази инициатива е насочена главно към фирми в сферата на производството и туризма.

Предстои да бъде отворена и схема „В подкрепа на предприемачеството“ с бюджет 5 млн. лв. Целта й ще е да подготви безработни и заети, които желаят да развиват собствен бизнес. Те ще могат да получат консултантски услуги за подготовка на бизнес план и да се включат в обучения, за да придобият нужните за управление и развитие на собствен бизнес знания и умения.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички