62% от шефовете в България не могат да си намерят служители


62% от шефовете в България не могат да си намерят служители
Снимка: iStock/Guliver

3656

62% от работодателите в България са затруднени да запълнят свободните си работни места тази година. В сравнение с 2015 г. броят им се увеличава с 12 на сто. Това показва проучване на ManpowerGroup България, проведено сред 621 работодатели. 

Мнозинството от анкетираните (62%) заявяват, че и тази, и миналата година им е било еднакво трудно да намерят кадри. Според 24 на сто през 2016 г. ситуацията е по-трудна, а само според 6 на сто тя се е улеснила.

Водещата причина шефовете да не успяват да си намерят служители е липсата на т.нар твърди умения у кандидатите (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения). На второ място се нарежда недостигът на кандидати, а на трета - липсата на "меки" умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност). Едва 11% от наемащите посочват като проблем очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За справяне с трудностите при намирането на хора българските работодатели използват няколко стратегии. Най-голяма част – 50% - предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място работодателите посочват наемането на хора извън традиционния набор от таланти – по-възрастни, или по-млади от обичайното, служители. Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите, а 29% - предлагат допълнителни екстри.

„Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници. Те сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. ИТ талантите са на 10-о място през 2016 година спрямо 4-а позиция през 2015 г. Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година, дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво. За да бъдат успешни, бизнес организациите трябва да обърнат по-голямо внимание на изготвянето и следването на стратегии за преодоляване и предотвратяване на недостига на таланти. От друга страна, кандидатите е добре да са готови да учат непрекъснато и да се развиват, така че да бъдат конкурентоспособни”, коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

Най-търсените професии за 2016 г. в България

1. Квалифицирани работници

2. Инженери

3. Шофьори

4. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

5. Лекари и други здравни професионалисти

6. Мениджъри (мениджмънт / корпоративни)

7. Работници

8. Оператори производство / оператори на машини

9. Счетоводители и финансисти

10. IT персонал

Най-търсените професии за 2015 г. в България

1. Инженери

2. Квалифицирани работници

3. Мениджъри

4. ИТ персонал

5. Счетоводители и финансисти

6. Шофьори

7. Лекари и други здравни професионалисти

8. Търговски представители

9. Ръководители на проекти

10. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

Най-търсените професии в региона на Европа, Близкия Изток и Африка за 2016 година са квалифицирани работници, инженери и шофьори. В световен мащаб, на първо място отново са квалифицираните работници, но следвани от ИТ персонала и търговските представители, сочи още проучването.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички