Абаджиев: Промените в КСО заличават разликата между НОИ и капиталовите пенсионни фондове


Абаджиев: Промените в КСО заличават разликата между НОИ и капиталовите пенсионни фондове
Снимка: БГНЕС

6821

Да има избор на модела пенсия при втория стълб на пенсионно осигуряване – това предлагат от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Председателят Никола Абаджиев обясни, че предложението цели осигуреното лице да може да избира начина на получаване на пенсионния си доход – като срочна пенсия с разпределяне на натрупаната сума за определен период без наследяване или като пожизнена пенсия, при която остатъкът при смърт може да бъде наследяван.

"Сегашният вариант на промените, зададен от Министерството на финансите, принизява ролята на втория пенсионен стълб и променя неговия смисъл, т.е. заличава разликата между НОИ и капиталовите пенсионни фондове, които работят на различен принцип", изтъкна още Абаджиев пред БНР.

"10 млрд. лева са натрупани в пенсионните фондове за 15 години и сега се постига доходност от порядъка на 3-4% при почти нула в банките, така че претенциите към втория стълб – че пенсионните фондове са кухи – не са основателни", посочи още Никола Абаджиев.

Според социалния министър Ивайло Калфин пенсионните дружества трудно ще се справят със задачата едновременно да плащат втора пенсия от индивидуалната партида и това да е до живот.

"Аз като социален министър се интересувам от това хората какви пенсии получават, пенсионният фонд каква сума ще изплаща на бъдещите пенсионери, защото инвестицията в пенсионния фонд е за сметка на намаляване на пенсията от солидарния фонд от НОИ. По какъв начин той ще организира това нещо да се случи, ако имат проблем, нека те да излязат с този проблем и да го обяснят, за да могат хората да имат пълна картина", заяви Калфин, цитиран от БНР.

По думите му още през миналата година Комисията за финансов надзор е анонсирала, че се готвят промени във втория пенсионен стълб и сега е нелогично да се иска поредно отлагане заради стрес тестовете на пенсионните компании.

"Стрес тестовете се отложиха. Трябваше да станат заедно с банките в началото на тази година и да приключат до лятото. Те ще започнат лятото и ще приключат към края на годината. Трябва ли да забавим цялото законодателство с това нещо, но тук да излязат фондовете и с малко по-спокоен тон ми се струва, че трябва да обясня какво очакват. Какво могат те да правят и какво не могат да правят, в случая този глас ми се губи. Това е процедурата на питане в момента", допълни министърът.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички