АБВ няма да подкрепи промяната при пенсионното осигуряване


АБВ няма да подкрепи промяната при пенсионното осигуряване
Снимка: БГНЕС

681

Няма да подкрепим предложението парите от частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ. Нашата парламентарна група ще гласува против по няколко причини. Първата е, че ние сме удивени от начина, по който става всичко това. Стои въпросът и защо през главата на социалния министър се решават тези промени. Това каза Георги Първанов, лидер на АБВ и президент на България от 2002 до 2012 година, пред Нова телевизия.

Той няма никакво обяснение защо се бърза толкова, освен че трябва да се запълни една дупка в НОИ. „Този ход не решава нито един от проблемите на НОИ. Не се решават въпросите с неплащането на осигуровките или с инвалидните пансии”, категоричен беше Първанов.

„Това, което Ивайло Калфин предлагаше относно възрастта за пенсиониране, беше по-разумният ход, защото в един момент ще трябва да се увеличи рязко, а той предлжи това да става поетапно”, заяви той. Лидерът на АБВ смята, че е добре да има и двата стълба.

„Непрекъснато питаме защо се бърза и нямаме отговор. Има едно пренебрежение с партиите с по-малко електорално присъствие. Това показва, че се връщаме към коалиционното отношение, демонстрирано по времето на Дянков”, каза Първанов.

На въпрос защо ДПС подкрепя намеренията на ГЕРБ, той отговори, че подозира, че става въпрос за нещо по-дългосрочно в политически план. „Винаги съм се съмнявал, че ще дойде един момент, в който може да се отиде към сближение между ГЕРБ и ДПС, но като че ли това се форсира”, каза Първанов.

Според него има възможност това правителство да приключи живота си предсрочно, защото не се спазват коалиционните споразумения.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички