Адемов призова ощетените пенсионери да получат компенсация


Адемов призова ощетените пенсионери да получат компенсация
Снимка: БГНЕС

1684

Ощетените пенсионери, които не получиха заложеното в закона увеличение на пенсиите си от юли, да бъдат компенсирани еднократно от правителството. Това предлага председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

Хиляди пенсионери не получиха обещаното увеличение на парите си заради постановление от 2006 г. За 4900 души няма никаква промяна, а за неизвестно колко още индексацията е с по-малко от 2.4%. НОИ все още не знае колко точно са те, пише в. "Сега".

"Проблемът съществува и въпросът е, че управляващите към момента нямат идея как да бъде решен този въпрос. И аз в този случай мога да си позволя едно доста нетрадиционно предложение и дано управляващите да се вслушат в него. Тази група от 4900 души - те няма да са повече, а ще са по-малко според експерти от НОИ, да се намери начин тези хора да бъдат компенсирани. Знам, че от гледна точка на принципите на социалното осигуряване това не е най-добрият подход, но това е едно от възможните решения - с еднократно плащане да се компенсират тези хора, защото очевидно става въпрос не за грешка на НОИ, а за за един проблем, който не е идентифициран", коментира Адемов пред БНР.

Социалният министър Бисер Петков обяви миналата седмица, че тъй като нямало грешка в сметките на НОИ и законът бил спазен, няма основание тези пенсионери да бъдат компенсирани или пенсиите им да бъдат преизчислени със законовия ръст. Никой от правителството не е коментирал гафа, който забърка предшиният кабинет на Бойко Борисов. Нито един депутат в парламента освен Адемов също не е коментирал проблема.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички