Бизнесът иска да бъдат отменени дългите почивки


Бизнесът иска да бъдат отменени дългите почивки
Снимка: Getty Images/Guliver

2486

Скоро дългите почивки може се превърнат в история. Бизнесът настоява да се забрани сливането на празничните дни и да отпадне работната събота. За да се премахнат работните съботи, трябва да изчезнат и почивките. Затова работодателите настояват правителството да не слива почивни дни.

Според представители на българския бизнес така се оформяли почти три неефективни месеца годишно - май, септември и декември, в които служителите нямали сили да си вършат работата качествено от почивки, съобщава Нова телевизия.

Синдикатите обаче уверяват, че има по-важни задачи за решаване в икономиката, а с отработването на съботите по-скоро сме свикнали.

Иван Колев управлява 200 души в производството и търговията с обувки. Заради сливането на почивките, търпи загуби. В магазините - защото няма купувачи, в производството – защото хората са там физически, но за тях си остава събота. За администрацията въобще не говори. В работна събота ги пуска два часа по-рано.

По Великден и Гергьовден българският бизнес е загубил между 300 и 400 млн. лв. заради празниците. Единствените печеливши сектори от цялата тази ситуация са туризма, транспорта и търговията, но те са 10% от икономиката.

Министър Зорница Русинова е възложила на експертите си да обсъдят нови варианти за разпределение на празничните и делничните дни, които да устройват и бизнеса, и работниците.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички