Борисов се извини за обидите на Симеонов към децата с увреждания, но не говори за негова оставка


Борисов се извини за обидите на Симеонов към децата с увреждания, но не говори за негова оставка
Снимка: БГНЕС

2872

Мога само да се извиня от името на правителството за това, което Валери Симеонов е казал по адрес на майките на деца с увреждания. Такъв език е недопустим и се разграничавам от него. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, става ясно от видео, публикувано в неговия Facebook профил.

Припомняме, че по-рано вицепремиерът Валери Симеонов нарече протестиращите майки на деца с увреждания "кресливи жени", а децата - "уж болни". Тези определения възмутиха обществото и се чуха призиви за оставка на лидера на НФСБ.

Бойко Борисов обаче не заговори за напускане на вицепремиера.

"Има една приказка - език мой, враг мой. Нещастието на хората не бива да се използва както от БСП, така и от г-н Симеонов. Не може на гърба на тези хора да се краде политика", заяви министър-председателят.

"С майките постигнахме споразумение, дадохме си срокове, законопроектът мина на Министерски съвет, предстои обсъждане и се надявам да бъде гласувано до идния петък. Всичко, за което сме се разбрали, ще бъде изпълнено", допълни той.

Борисов посочи, че често Валери Симеонов не успявал да изрази добре това, което всъщност има предвид. Той съвсем по друг начин иска да го каже, но аз не съм му адвокат, за да го защитавам, да излезе да обясни какво е имал предвид, препоръча премиерът.

Изказването на Симеонов

"Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях. Просто ги използваха като инструмент за постигането на техните чисто материални цели". Това заяви пред собствената си телевизия СКАТ вицепремиерът Валери Симеонов в коментар относно исканията на майките на деца с увреждания да има ред и адекватна държавна помощ.

Протестиращите майки поискаха оставката на вицепремиера

Майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива” настояват за оставката на Симеонов, както и за публично извинение от негова страна.

Пред bTV Валентина Христова, която е сред най-активните представители на инициативата, заяви, че според нея единственият ход след това изказване е оставка.

„Не е нормално в една държава вицепремиер да се изказва по този начин в ефир. Ако му е останал поне малко морал, най-малкото, което може да направи, е да подаде оставка. Чувстваме се обидени и унизени за пореден път и това не е само от него. Обидени и унизени за пореден път, защото той не е човекът, който ще коментира нашите майчини чувства, той не е човекът, който ще ми каже дали това дете зад мен е уж повредено и уж болно и не е човекът, който ще ме нарича креслива. Не и в ефир. Искам от него публично извинение за думите му и малко морал, ако му е останал, да си подаде оставката”, заяви тя.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички