БСК настоява хората да имат право на избор при управлението на личните си пенсии


БСК настоява хората да имат право на избор при управлението на личните си пенсии
Снимка:

2962

Българската стопанска камара (БСК) настоява за запазване на капиталонатрупващия характер на втория пенсионен осигурителен стълб и за осигуряване на право на избор на осигурените при управлението на парите им за втора пенсия. Това се казва в позиция на работодателската организация относно предлаганите от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Законопроектът продължава практиката за иницииране на сериозни по обем и съдържание промени, необвързани с цялостна концепция за реформа в осигурителната система, смятат от БСК. Оттам подчертават, че няма оценка за въздействие, както и предварително обсъждане на алтернативните варианти с представителните организации на засегнатите лица - работодатели (осигурители), осигурени лица, организации на пенсионерите, с Българската асоциация на дружествата за допълнително и доброволно пенсионно осигуряване (БАДДПО) и експертната общност.

Предложенията въвеждат фундаментални промени в пенсионно-осигурителния модел и действащото осигурително законодателство, като засягат не само допълнителното задължително пенсионно осигуряване, но и държавното обществено осигуряване (ДОО), посочват още от Камарата. Според организацията компетентен орган по разработването и внасянето на законопроекта в този случай трябва да са едновременно финансовото и социалното министерство.

Следва да бъдат подкрепени намеренията, стоящи зад част от предлаганите промени, като укрепване на управлението на пенсионно-осигурителните дружества, детайлизиране на правилата и ограниченията за свързаност на акционерите и длъжностните лица, инвестиране на средствата, оценка на риска, усъвършенстване на надзора и др., пишат от БСК.

"Същевременно, подчертаваме, че по-голямата част от тези промени регламентират недопустими права на субективна и непрозрачна преценка на надзорния орган, въвеждат груб фискализъм (огромни завишения на санкциите и глобите за неясно формулирани и маловажни административни нарушения) и недопустима намеса в оперативната самостоятелност на ПОД", се казва в позицията на БСК, от където настояват за задълбочено обществено обсъждане.

"Категорично не приемаме предлагания императивен, безалтернативен способ на задължително прехвърляне на средства от личната партида на осигуреното лице в УПФ, с което се отнемат осигурителни права", пишат още от Стопанската камара. Според тях така се отключват значителни негативни ефекти, включително допълнително се разклащат устоите на осигурителната система, а с въведения т.нар. „свободен избор“ за пореден път се създава натиск за пренасочване на средства от личните партиди към т.нар. Сребърен фонд (фискалния резерв) и насърчаване на корупционни схеми за издаване на решения за инвалидизация с всички произтичащи от това ефекти, включително за обществените и социалните фондове.

БСК настоява промените да се основават на следните общи принципи:

1. Запазване на капиталонатрупващия характер на втория осигурителен стълб (лични партиди);

2. Разпределяне на отговорностите между осигуреното лице и пенсионния фонд;

3. Гарантирано право на осигурените лица на информираност относно последиците от един или друг вариант на ползване на натрупаните лични средства;

4. Осигуряване на свободен избор на осигурените лица между следните основни възможности:

4.1 Еднократно изтегляне на натрупаната сума в осигурителната партида;

4.2 Срочна пенсия - разсрочено изплащане на месечна пенсия в размер и срок, определени от правоимащите лица, при запазване правото за наследяемост;

4.3 Пожизнена пенсия, респ. - отказ от лична партида и право за наследяване, и прехвърляне на натрупаните средства в общия пул на УПФ/ППФ за гарантиране на необходимия резерв за т.нар. „преживяемост“ на лицата, избрали този вариант;

4.4 Смесен вариант – изплащане на пожизнена пенсия, съответстваща на прехвърлената част от личната партида в общия пул, и получаване на срочна пенсия и/или еднократно разплащане за сметка на оставащата сума.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички