Българските работодатели масово наемат чужденци за по 90 дни


Българските работодатели масово наемат чужденци за по 90 дни
Снимка: iStock

2394

Според данните на Агенцията по заетостта към 31 май, 2017 година, безработните в България са 233 829 лица, което прави 7.1% безработица. Правят впечатления продължително безработните и лицата, които са без квалификация - общо 129 948 души. Това заяви Атанаска Тодорова, експерт по сътрудничеството в системата на заетостта към Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) по време на семинар с журналисти по темата с вноса на работници от трети страни, предаде Actualno.com.

Има наличие на свободен човешки ресурс, капитал, който работодателите в нашата държава не могат да впрегнат в дейност. В същото време виждаме едно непрестанно желание за увеличаване на работници от трети държави, в това число нискоквалифицирани работници, коментира Тодорова.

Българските работодатели най-много се интересуват от внасяне на сезонни работници до 90 дни. За сезонна заетост до 90 дни имаме регистрирани около 2800 лица, като 2/3 са от Украйна, следва Молдова, Македония, Албания и други. Тези лица са назначени на много ниски позиции, уточни Тодорова.

По отношение на разрешителния режим от началото на годината са регистрирани едва 285 разрешения от граждани на 36 държави, отбеляза още Атанаска Тодорова.

В края на юни правителството одобри проекти на двустранни спогодби с Армения, Молдова и Украйна в областта на трудовата миграция. Документите ще послужат като основа за водене на преговори за регулирането на заетостта на гражданите на трите държави в България.

Предвижда се при наемането на граждани на една от държавите на територията на другата да се изисква валидно разрешение за работа. С проектите на спогодбите се предлага гражданите, които бъдат наети на територията на другата страна, да се ползват със същите права и задължения, които са в сила за местните работници, писа Expert.bg.

Подписването на спогодби с Армения, Молдова и Украйна ще даде възможност за осигуряване на кадри за икономическите сектори, в които има недостиг на работна сила. Един от тях е туризмът.

От страна на България спогодбите ще се изпълняват от Агенцията по заетостта.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички