Чуждестранните работници в България са се увеличили двойно


Чуждестранните работници в България са се увеличили двойно
Снимка: iStock/Guliver

2664

Има над два пъти увеличение на броя на чуждите работници в България от началото на годината до края на месец октомври в сравнение със същия период на 2017 г. Това сочи справка на Агенцията по заетостта, изготвена за националното радио.

От началото годината е даден достъп до пазара на труда у нас на общо 9719 чужденци от 40 държави. За същия период на миналата година работилите граждани на трети държави в България са 4161. В същото време трудностите за българските работодатели в намирането както на българска, така и на чуждестранна работна сила, продължават.

Най-много разрешения за упражняване на трудова заетост са предоставени на граждани на Турция, Украйна, Сърбия, Македония, Молдова и Русия. Все още недостатъчно атрактивна в българските условия е т.нар. "синя карта" на ЕС за висококвалифицирани специалисти. За 10-те месеца те са 198, а за същия период на миналата година – 153-ма.

Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира статистиката: „Тя е добра новина за работодателите в България. Те частично са си решили проблема с недостига на работна ръка. От друга страна трябва да сме безкрайно искрени помежду си, че му е много трудно на българския бизнес да привлече висококвалифицирани специалисти или нискоквалифицирани специалисти, защото трябва да се конкурира с останалите европейски работодатели“.

Тодорова е на мнение, че родните работодатели са затруднени както в намирането на българска работна сила, така и в привличането на чужда. Те разчитат на държавата да сключат спогодби, чрез които да им доведе работниците до офиса или цеха, смята тя. Според нея гласът на кадри в страната ни ще продължава да расте заради възнагражденията.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев също коментира статистиката.

„На пръв поглед звучи добре, но отнесено към потребностите става ясно, че това е нищо. Ние всяка година губим от порядъка на 40-50 хил. души работна сила по демографски причини и поради нетната отрицателна миграция. Те няма как да бъдат компенсирани с 10 хил., при това огромното мнозинство от тях са сезонно заети. Потребностите са много по-големи. КНСБ ги оценява на 100-110 хил., говори за програма за заселване. Ние ги оценяваме в средносрочен план на 500 хил. за 5 години“, каза той.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички