Депутатите не подкрепиха гъвкавото пенсиониране


Депутатите не подкрепиха гъвкавото пенсиониране
Снимка: БГНЕС

2294

Депутатите отхвърлиха на първо четене предложението на БСП за замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране. Така на този етап няма да има възможност и за т.нар. гъвкаво пенсиониране. С промените в Кодекса за социално осигуряване, БСП искаше да направи пенсионирането възможно с до 24 месеца по-рано в определените в закона възраст и трудов стаж, като пенсията в тези случаи да се намалява с по 0,4 % за всеки недостигащ месец, припомня националното радио.

Промените в Кодекса за социално осигуряване са контрапункт на пенсионната реформа, коментираха от левицата.

Тук се изказа тезата, че ранното и гъвкаво пенсиониране би ощетило бюджета на НОИ и от там държавният бюджет. Обратното - гъвкавото пенсиониране, което предлагаме, е с намаляване на пенсията, 0,4 процента за всеки недостигащ месец и по актюерските разчети в средносрочен план, това не се отразява на бюджета на НОИ, защото тези хора ще направят жертва, обясни Корнелия Нинова от БСП

Тези доводи не помогнаха промените да бъдат приети на първо четене. От ГЕРБ коментираха, че замразяването на стажа и възрастта за пенсиониране е непосилна за държавния бюджет, а от РБ призоваха за съсредоточаване на усилията за цялостна пенсионна реформа. Съпредседателят на блока Радан Кънев разкритикува политиката и на леви и на десни през годините.

"Това, пред което сме изправени, е следствие на дългогодишната популистка злоупотреба с пенсионната тема, както от ляво, така и от дясно. От ляво злоупотребата се изразяваше в системна подкрепа на т.нар леви или социални мерки. Имаше, обаче и теза и тежък популизъм от дясно през годините, с непрекъснатото намаляване на пенсионните вноски", каза той.

От 1 януари и възрастта и стажа за пенсиониране започнаха да растат с по четири месеца всяка година.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички