Депутатите не пожелаха платеният годишен отпуск да стане 25 дни


Депутатите не пожелаха платеният годишен отпуск да стане 25 дни
Снимка: БГНЕС

2435

Парламентът не прие промени в Кодекса на труда на първо четене, които предполагаха платеният годишен отпуск да се увеличи от 20 на 25 дни.

Измененията, внесени от депутата Георги Кадиев, бяха мотивирани с данни, че повече от половината българи страдат от стрес на работното място. От 148 гласували депутати – „за” бяха 16, по 66 бяха „против” и „въздържал се”, предаде БГНЕС.

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров посочи, че няма да подкрепи законопроекта на Георги Кадиев поради чисто икономически, прагматични намерения. По думите му увеличаването на платени годишен отпуск означава съкращаване на около 150 000 работни места.

Кадиев от своя страна обяви, че промяната цели намаляване на стреса върху работниците. Във връзка с изказването на Байрактаров той посочи, че това не е проста математика и намаляването на платения отпуск няма да увеличи работните места.

По думите на народния представител от ПГ на ДПС д-р Хасан Адемов, удължаването на отпуската с 5 дни е само един от елементите за намаляване на стреса, но само с това едва ли ще се постигнат целите, които вносителите на законопроекта си поставят.

Не може да се приравнява статутът на народен представител с работата на работещите по трудово правоотношение. Това каза по време на дебатите председателят на НС Цецка Цачева от трибуната на парламента във връзка със спор между депутатите Красимир Велчев и Велизар Енчев.

Независимият депутат Велизар Енчев заяви от парламентарната трибуна, че депутатите почиват повече от останалите български граждани. Красимир Велчев от ПГ на ГЕРБ обяви в процедура по начина на водене за това да не се допуска от трибуната на Народното събрание да се лъже.

„Тук си позволява един бивш служител на ДС да манипулира обществото, както е манипулирало в цялата своя трудова кариера. Народните представители имат отпуск от 32 дни. Отпуските по Коледа и Нова година са фиксирани със закон, което е много по-малко от тези на учители и други държавни служители. Народните представители нямат право на неплатен годишен отпуск. Моля хора, които работят в парламента, да не уронват най-авторитетната институция“, каза Красимир Велчев.

Председателят на НС Цецка Цачева заяви, че не може да се приравнява статутът на народен представител с работата на работещите по трудово правоотношение. „Работата на народните представители не се фиксира с начало на работен ден и с край на работен ден, както е за всички по трудово правоотношение. Народните представители работят в изборните си райони", заяви тя. Според нея това, че има такива, които не го правят, не се отнася за всички народни представители. По думите ѝ, този, който приравнява двете неща, не е наясно със статута си на народен представител.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички