Депутатите обсъждат предложение неизползваните дни отпуск да не се губят


Депутатите обсъждат предложение неизползваните дни отпуск да не се губят
Снимка: БГНЕС

2335

Дните отпуск, които не са ползвани през годината, вече няма да изгарят, а ще могат да се ползват, докато работникът е при същия работодател. Тази промяна в Кодекса на труда ще гледат днес депутатите от парламентарната комисия по социалната политика и труда. Предложението за отпадане на давността на отпуските е направено от шефа на комисията Хасан Адемов. То е подкрепено от социалното министерство и правителството, пише "24 часа".

Отпадането на давността се налага, след като се премахва и графикът на отпуските за фирмите, обясни Адемов. По думите му така ще се гарантира конституционното право на работниците да си ползват отпуска. В момента отпуските трябва да се ползват до края на календарната година, като за следващата могат да се прехвърлят само 10 дни. Те също изгарят, ако не бъдат ползвани до 2 години. Давността бе въведена от първото правителство на ГЕРБ заради натрупаните огромни отпуски в администрацията. Заедно с нея бе въведено и задължението на работодателя да изготвя годишен график за отпуските и да разрешава на служителя да си ползва избраните дни. По предложение на депутата Петър Кънев парламентът вече одобри на първо четене отпадане на графика.

В държавната администрация няма да отпаднат нито давността на отпуските, нито задължението да се правят графици, и двете промени ще важат за работещите в реалната икономика, обясни Адемов.

Работник ще може да напусне работа с едномесечно предизвестие, ако е навършил възрастта за пенсия, предвижда друга промяна, внесена за второ четене на законопроекта. Това е контрамярка на приетото принудително пенсиониране от страна на работодателя.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички