Депутатите отхвърлиха предложението за преизчисляване на старите пенсии


Депутатите отхвърлиха предложението за преизчисляване на старите пенсии
Снимка: БГНЕС

2598

Народното събрание отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите.

Промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) не бяха приети с 98 гласа "за", 7 "против" и 108 "въздържал се". Против решението да бъдат осъвременени и преизчислени всички пенсии, отпуснати до началото на 2013, се обявиха от ГЕРБ и коалиционният им партньор "Обединени патриоти".

С промените се иска преизчисляване на всички пенсии на база средния осигурителен доход за 2013 г.

Според вносителите на законопроекта, бюджетната тригодишна прогноза предвижда средно нарастване на пенсиите с около 2,5%, от което следва, че не се очертава никаква съществена промяна в размерите на пенсиите.

Вносителите са убедени, че ниските размери на пенсиите на повечето от българските пенсионери създават нетърпимо положение. Това налага да се вземат бързи мерки за увеличаването на пенсиите. Една такава мярка е преизчисляването на т.н. стари пенсии.

БСП е последователна в политиката за преизчисляване на пенсиите, правили сме го през 2008 г. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова по време на дебатите, които стартираха още вчера.

Тя заяви, че партията е обещала да внесе този законопроект по време на предизборната си кампания. Нинова изтъкна, че немалка част от българските граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване и в най-голяма степен това се отнася за българските пенсионери.

"Границата на бедността за 2017 г. е 314 лв, а минималната пенсия, ако я увеличите от 1 юли, ще бъде 180 лв. Разликата я виждате. Над 1 млн. и 300 хил. пенсионери, а това е над 60 % от общия брой на пенсионерите в България, са с пенсии под границата на бедност", каза Нинова. Според нея трябва да се започне с преизчисляване на старите пенсии.

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова заяви, че безспорно трябва да се повишат доходите на българските пенсионери. Според нея обаче демагогията и популизма са изместили експертността и такива промени крият риск за пенсионната система. Ангелова смята, че предложението на БСП нарушава принципа на пенсионно-осигурителния модел.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС заяви, че ако предложението не бъде прието, движението ще настоява за промяна в така нареченото "златно швейцарско правило", по което се индексират пенсиите:

"Вместо 50 процента ръст на осигурителния доход – 75 процента ръст на осигурителния доход и 25 процента ръст на инфлацията, и това ще даде увеличение на пенсиите, уважаеми дами и господа, индексация с 5,4 процента. И знаете ли колко струва тази мярка на бюджета на ДОО – 290 милиона! В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни", каза още бившият социален министър.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички