Две трети от българите не биха се преместили заради нова работа


Две трети от българите не биха се преместили заради нова работа
Снимка: Thinkstock/Guliver

1609

Работещите българи не са много склонни да сменят местожителството си заради възможност за нова работа. Това установява проучване на БТПП, проведено сред 900 души.

Само 27% от анкетираните декларират готовност за търсене на работа в друго населено място. Преобладаващият дял (73%) посочват, че биха започнали нова работа само ако е в града или селото, в което живеят.

Едва една десета от запитаните лица имат реална готовност за бърза промяна в техния трудов статут и започване на нова работа в краткосрочна перспектива.

На въпроса дали биха се развивали в друга професионална област, 42% от консултираните лица в Центровете за кариерно развитие към БТПП отговарят положително. Най-силен интерес за смяна на професията проявяват работещите в сферата на културата, селското стопанство, търговията и недвижимите имоти – дейности, при които нивото на заплащане е сред най-ниските в страната.

Най-много са желаещите да сменят професията си в Ловеч, Добрич и Стара Загора – области, които до голяма степен се различават както в икономически план, така и в социален. Най-малко желаещи да сменят професията си има във Враца – само 11,0% и във Велико Търново – 22,0%.

Сред причините за търсене на нова работа видимо преобладава финансовият мотив – над две трети - заради по-добро възнаграждение за труда. Сравнително малка част от наетите лица (около 10%) са готови да си сменят работата поради съображения, свързани с повече възможности за кариерно и професионално развитие.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички