Държавата осигурява лични асистенти за 50 000 души


Държавата осигурява лични асистенти за 50 000 души
Снимка: БГНЕС

2091

Една от важните теми в бюджета на МТСП е възможността една изключително успешна програма –за лични и домашни асистенти, да бъде финансирана от държавния бюджет. По този начин близо 50 000 души ще продължават да използват тази услуга, заяви в Русе зам.-министърът труда и социалната политика Зорница Русинова, предаде БГНЕС.

В продължение на 10 години тази програма се е поддържала с европейски средства.

„Около 65 млн. лв. на година е бюджетът. Тази програма стартира през 2009 г. и от около 300 бройки успяхме да надградим средно годишно около 42 000 човека да ползват програмите за личен асистент“, коментира тя.

По линия на ОП „Развитие на човешките ресурси“ се планира да се надгради и допълни бюджета за следващата година с важна инициатива, свързана с пазара на труда. Въпреки че по думите на Русинова в България в момента има рекордно ниска безработица - около 6 %, остават предизвикателствата с общините, които имат демографски проблеми.

„Там няма реални работодатели, безработицата стига близо до 30 процента, застаряващо население. С национални средства тествахме една програма в 14 общини, които са с най-висока безработица на територията на Северозападна България и сега тази програма я правим национална в 196 общини, които са с безработица над средната в страната. Това ще даде възможност на трайно безработните да бъдат заети“, обясни зам.-министърът.

Русинова отчете, че от юни досега около 300 майки са се възползвали от възможността да се върнат на работа през първата една година и да получават 50 процента от майчинството си извън заплатата. „Мисля, че е много важно да търсим стимули да подпомагаме работещите родители и семействата, като една от важните инициативи за нас е програмата, финансирана от ОП „Развитие на човешките ресурси“ , която дава възможност на хора, които нямат кой да се грижи за детето им и не могат да го запишат в детска градина или в ясла, да се върнат на работа“, коментира тя.

Русинова припомни, че програмата е отворена до края на октомври, като са заделени 20 млн. лв. за около 1500 семейства. До момента са подадени над 1200 заявки.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички