Държавата ще плаща наема на безработни, ако си намерят работа на 50 км от дома


Държавата ще плаща наема на безработни, ако си намерят работа на 50 км от дома
Снимка: БГНЕС

2468

Безработни граждани, които започнат работа на повече от 50 км от настоящия си адрес, ще получават средства за покриване на някои от разходите си. Финансовата помощ ще се предоставя за заплащане на такси за детска градина, наем на жилище и интернет. Това регламентират промени в Закона за насърчаване на заетостта, приети от Министерски съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Максималният срок за отпускане на средства ще е 12 месеца, като размерът им ще се определя ежегодно в Националния план за действие по заетостта, а редът и условията за получаването им – в Правилника за прилагане на закона. Целта на промените е насърчаване на мобилността на безработните лица и подкрепа на семействата от по-слабо развитите икономически райони.

Предложените промени ще подобрят достъпа до услугите на Агенцията по заетостта. В момента регистрацията на търсещите работа се извършва по постоянен или настоящ адрес и те ползват услуги само в бюрото по труда, в което са се регистрирали. С предложените промени търсещите работа лица ще могат да ползват услуги по информиране и/или консултиране, подпомагане за започване на работа и психологическа подкрепа независимо от адреса на регистрация. Ще отпадне и санкцията за прекратяване на регистрацията, когато търсещите работа лица сменят адреса, по който са регистрирани в дирекция „Бюро по труда“, без да я уведомят за това.

Друга промяна, която се предвижда е разширяването на функциите на Комисията по заетостта към областния съвет за развитие. Два пъти в годината тя ще предоставя на Агенцията по заетостта информация за потребностите на работодателите от работна сила в областта. По този начин при разработването на програмите за обучение и заетост по-прецизно ще се отчитат нуждите на местните работодатели.

Условията за финансиране на регионалните програми за заетост и обучение също ще претърпят изменения. Средствата за всяка област ще се определя съобразно средномесечното равнище на безработица и средномесечния брой на регистрираните безработни в областта за деветте месеца на предходната година.

С промените в Правилника се регламентират условията и реда за ползване на новата насърчителна мярка по чл. 46 а от закона. Тя предвижда предоставяне на средства за срок от най-много 36 месеца на работодател, който разкрие работно място за обучение чрез работа (дуална система на обучение). Размерът на финансовата помощ ще бъде посочен в Националния план за действие по заетостта за съответната година.

Регламентират се и условията и редът за отпускане на средства по Закона за насърчаване на заетостта под формата на схеми за минимална и държавна помощ при съобразяване с разпоредбите на Регламент (ЕС) № 1407/2013 и Регламент (ЕС) № 651/2014. С Правилника се регламентират обхватът на дейностите, размерът на помощта и възстановяването на неправомерно получена минимална помощ.

Законопроектът има за цел да подпомогне изпълнението на специфичните препоръки на Европейската комисия към България относно политиките по заетостта за дългосрочно безработните и за младежите, които не участват в никаква форма на заетост, образование или обучение. Промените няма да доведат до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет. Финансирането ще се осъществява в рамките на предвидените за Министерство на труда и социалната политика средства за активна политика на пазара на труда.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички