Държавата води последователна политика за орязване на помощите


Държавата води последователна политика за орязване на помощите
Снимка: iStock/Guliver

1797

Повече от една трета от българите продължават да търпят тежки материални лишения, а мнозина - да живеят в крайна бедност. Това сочат данните на последното изследване на колектива за обществени интервенции и КТ "Подкрепа", представено днес от икономическия съветник на синдиката Ваня Григорова.

Според данните противно на твърденията, че населението е силно зависимо от социални помощи, се оказва, че броят на хората, които получават помощи, постоянно и драстично намалява и че всички правителства, без значение леви или десни, водят политика за орязване на помощите. Най-много са били орязани те през 2008 година и миналата година.

"Икономическият бум беше до 2008 година, а след това не само хората останаха без работа, но и социалното подпомагане се ограничи драстично и въпреки повтарянето, че хората са силно зависими от социални помощи - това може да се открие и в мотивите към закона за бюджета тази година - броят на получателите и през 2015 година продължава да намалява, като понижението е с 3.7 на сто", каза юристът

Оказва се, че непълнолетна и неработеща майка с 3 деца в България получава от държавата по 255 лева месечно, а не широко пропагандираните над 1000 лева под формата на социални помощи.

Над 2,5 млн. българи са в тежко материално положение, 600 хиляди са работещите бедни, 460 хиляди души са толкова бедни, че никога не са плащали здравни осигуровки.

Повече от 300 хиляди българи са безработни без никакви доходи, нямат стаж и осигуровки.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички