Фирмите ще плащат най-малко по две средни заплати на чужди специалисти


Фирмите ще плащат най-малко по две средни заплати на чужди специалисти
Снимка: iStock/Guliver

2266

Висококвалифицираните чуждестранни специалисти предимно в сектора на високите технологии ще получават по трудов договор брутна заплата, равна най-малко на две средни заплати за страната, изчислени по данните за последните 12 месеца. Това приеха депутатите, като гласуваха на второ четене промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Промените имат за цел подобрят равното третиране на работниците - чужденци от ЕС, българските граждани, както и от тези трети държави, както и да хармонизират българското с европейското законодателство в областта на свободното движение на работници и заетостта на чужденци.

Вносителите на промените бяха предложили коефициента за започване на работа на чужденец да бъде 3 пъти средната работна заплата, но по време на дебатите чрез редакционно предложение това бе одобрено на 2 пъти, предаде "Фокус".

Делян Добрев от ГЕРБ предложи заплатата на висококвалифицираните специалисти е двойна на средната за страната. "Похвално е въвеждането на тази бърза писта. По-добре е да не е три, а да е две. Средната работна заплата в България, ако е около 700 лева, три средни работни заплати означават 2100 лева. 2100 лева възнаграждение най-вероятно го има само в София, а в провинцията аз се съмнявам освен евентуално кметът и областният управител, някой друг да взема 2100 лв. възнаграждение", каза Добрев, цитиран от БНР.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов репликира: "За тези две средни работни заплати можем ли да привлечем от трети страни висококвалифицирани специалисти при тази жестока конкуренция на европейския трудов пазар. За 500-600 евро дали ще дойде някой от трета страна в България или ще предпочете да отиде в някои от другите европейски държави. Това е големият проблем. Дава се възможност за защита на българския трудов пазар, защото ако минималният праг за заплащане на тези специалисти със синя карта, високоспециализирани от трети страни, е 3 средни заплати за страната, работодателят няма как да назначи български специалисти с по-ниско вънаграждение".

Предложението на социалната комисия защити и министър Ивайло Калфин. Какви бяха неговите аргументи прочетете в Actualno.com.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички