Германски работодатели помагат за развиване на квалифицирани работни кадри у нас


Германски работодатели помагат за развиване на квалифицирани работни кадри у нас
Снимка: БГНЕС

2305

Създаването на онлайн база данни с информация за работни места предлагани от германски работодатели беше едно от решенията за справяне с недостига на квалифицирана работна ръка, които бяха обсъдени на среща между министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и ръководството на Германо-Българската индустриално-търговска камара, предаде БГНЕС.

Двете страни се договориха за създаване на онлайн база данни с информация за работните места, които се предлагат от германските инвеститори у нас. Платформата ще съдържа и информация за квалификацията на безработните с регистрация в бюрата по труда, която ще се предоставя от Агенцията по заетостта, съобщиха от МТСП.

По думите на Русинова, за да се отговори на нуждите на бизнеса, трябва да се повиши квалификацията на безработните. Тя представи на участниците в срещата възможностите за обучения на заети и безработни със средства от националния бюджет и Европейския социален фонд. Организирането на проучвания за търсенето на кадри в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план е заложено сред новите инициативи на Министерството на труда и социалната политика.

Представителите на германския бизнес акцентираха върху възможностите, които дуалното обучение предоставя за по-добрата подготовка на търсените от фирмите работници и добавиха, че ще дадат предложения за популяризирането на модела в България.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички