Горанов бил идеолог на промените в осигуряването, скара се с реформаторите


Горанов бил идеолог на промените в осигуряването, скара се с реформаторите
Снимка: БГНЕС

1130

Идеята за предизвикателите множествот дебати промени в пенсионното осигуряване била не на синдикатите, а на финансовия министър Владислав Горанов. Това съобщи днес Радан Кънев от Реформаторския блок. Днес Горанов и реформаторите влязоха в лют спор по повод измененията.

Представители на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ се срещнаха, за да обсъдят предложението гражданите да получат възможност дали да продължат да внасят 5% от своята вноска като задължително допълнително осигуряване в частен пенсионен фонд или да прехвърлят своите партиди и вноска изцяло в НОИ. Промяната предвижда срок от 1 година, в който те да имат възможност да изберат, а при отказ от избор партидите да отидат в НОИ.

Моите притеснения са, че партии с по 4-5% процента и реформаторски уклон не подкрепят реформаторски по същество реформи, каза Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС. По думите му аргументът за предлаганата промяна в начина на осигуряване е "свободата на избора".

Според него хипотезата, че с тази промяна се цели напълване на бюджета на НОИ е на журналистите, а правителството няма да кара насила никого да прехвърли или не своите вноски.

"Поведението на колегите от ГЕРБ не беше на висота", обяви след срещата председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Той обяви, че не се стигнало до съгласие, разговорът е бил труден и без резултат.

Кънев обяви, че е искал да чуе аргумента защо тази промяна е толкова спешна, за да стане по този начин. Тази дискусия трябва да се проведе с участието на социалните партньори, експерти и пред медиите, защото това са нашите пари и нашите джобове, каза Кънев. Той призна, че не е получил задоволителен отговор защо въпросът е бил решен "за пет минути в заключена зала".

"Ние ще гласуваме против този текст, а не против целия бюджет. Ние ще подкрепим бюджета, той е изработен заедно, по правилата на коалицията. Подкрепата ни за бюджета не е под въпрос", обяви Радан Кънев. Той призна, че първоначално е смятал, че става дума за идея на КНСБ, но днес е разбрал, че всъщност идеята е на Владислав Горанов.

"Когато си в коалиция, трябва да имаш високо ниво на коалиционна култура. Очевидно колегите трябва да свикнат с това, че ние сме коалиция и трябва да вземаме заедно решенията особено по стратегически въпроси", добави и Найден Зеленогорски, който изрази надежди, че до петък има време въпросът да бъде решен спокойно.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички