Хърсев: Афинитетът на българина към труда не се забелязва


Хърсев: Афинитетът на българина към труда не се забелязва
Снимка: БГНЕС

1822

Има европейска директива, която позволява за определен период да се работи допълнително, но ние я прочетохме както дяволът евангелието. Това каза финансовият експерт Мика Зайкова пред БНТ по повод предложението на КНСБ и Българската православна църква практиката да се работи в събота и неделя, както и през празничните дни, да бъде ограничена.

Все повече и повече фирми не плащат извънреден труд и допълнителен отпуск. Трябва да се спре с тази спекулация. Отделен е въпросът, че българите получават малко пари, затова работят не само на едно място, коментира тя. Аз се притеснявам какво върши работникът през нормалния работен ден, каза пък финансистът Емил Хърсев.

Афинитет на българина към труд не се забелязва. Кражбата на работно време, която е е една от формите на сива икономика, е вече ежедневие, добави той. Разбира се, че трябва да се почива, макар че патриарх Неофит едва ли е намерил нито в Стария, нито в Новия завет директива за два почивни дни, посочи Хърсев.

По думите му предложението на КНСБ и църквата едва ли ще бъде прието. Според него най-простото решение е смените така да бъдат напаснати, че и работниците да почиват достатъчно, и обектите да работят. По думите на Зайкова българинът не е мързелив, но в момента е апатичен заради ниското заплащане на труда.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички