Инспекцията по труда ще поиска фалит за 30 предприятия


Инспекцията по труда ще поиска фалит за 30 предприятия
Снимка: iStock/Guliver

2608

Главната инспекция по труда встъпи в новите си правомощия и започва да подава поетапно в съда искове за фалит на около 30 предприятия, които дължат заплати на работниците си. Условието инспекцията да инициира откриване на производство по несъстоятелност е работодателят да дължи възнаграждение за повече от два месеца на поне 1/3 от работниците и служителите за три години назад.

Новите правомощия на ГИТ бяха предвидени в рамките на законодателния пакет на Мая Манолова с мерки срещу неплатените заплати. Част от тях е и условието прехвърляне на фирми и дялове да става след деклариране, че няма дължими заплати към служителите, което подлуди бизнеса в началото на годината и блокира работата на Агенцията по вписванията, пише в. "Сега".

За 30-те фирми ГИТ смята, че е събрала или е в процес на събиране на годни доказателства за откриване на производство по несъстоятелност. От началото на годината инспекторите по труда са проверили около 250 фирми, които в отделни периоди през последните 3 г. са имали проблеми със заплащането на труда. Някои от тях са се разплатили със служителите си, други в момента са коректни, но дължат възнаграждения за стари периоди, поради което няма доказана трайност на неплатежоспособността. Немалка част са микропредприятия с до 5 наети лица, с които инспекцията смята, че ще постигне успех, без да прибягва до крайни мерки. Има и предприятия, които междувременно са обявени в несъстоятелност или вече е внесена искова молба за откриване на производство по несъстоятелност.

Инспекторите обаче са установили редица случаи, в които не могат да приложат новите възможности - в около 70 предприятия. Те например нямат достъп до документацията на предприятия, които вече не осъществяват дейност и не могат да бъдат открити техни представители. Безсилни са и пред фирмите, прехвърлени на безимотни лица без никакви документи. Третият казус е с предприятия, които имат дейност в цялата страна, но имат задължения към служителите си в конкретна област - тогава не е налице условието задълженията да са към поне 1/3 от работниците.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички