ИПИ: Дефицитът в НОИ ще продължава да расте


ИПИ: Дефицитът в НОИ ще продължава да расте
Снимка: Gettyimages

1502

Дефицитът в НОИ ще продължава да се увеличава въпреки предложените мерки за промяна в пенсионната система, заяви икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика пред БНР.

"Промените, които се предлагат в пенсионната система, са по-скоро козметични и до момента нито една от тях не адресира сериозните и дълбоки проблеми на системата, а именно, на първо място, огромния дефицит в разходно-покривната система. Дори и предложеното увеличение на възрастта и осигуровките, в един много идеален и оптимистичен сценарий, би изчистило едва около 600 млн. лв. от сегашния дефицит, който е близо 5 млрд. лв. Тези около 600 млн. ще се съберат в един доста дългосрочен план - ще се съберат след близо 12 години", обясни тя.

Николова смята още, че плавното увеличаване на възрастта е закъсняла мярка.

"Това, което виждаме в предложенията, е отново да започнем отдавна закъснялото вдигане на пенсионната възраст у нас. Наистина това е част от проблема на сегашната система, а именно, че ние изоставаме от общоевропейските тенденции за постоянно и постепенно вдигане на пенсионната възраст в унисон с увеличаващата се продължителност на живота. Това, което трябва да се има предвид, е, че в България ефективната пенсионна възраст, годините, на които хората реално се пенсионират, е много по-ниска от официалната. В момента тя е около 56 години. Това показва, че тази официална възраст за пенсиониране има много малко значение за това кога точно хората се оттеглят от трудовия пазар. Обяснението се крие в т.нар. инвалидни пенсии. Тук е и една от големите пробойни в система по отношение на разходната част", каза още тя.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички