Какво ще се случи, ако минималната заплата бъде премахната?


Какво ще се случи, ако минималната заплата бъде премахната?
Снимка: iStock/Guliver

3017

Минималната заплата да бъде премахната, предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според бизнеса у нас доходите растат по-бързо от производителността на труда.

„В момента водим преговори със синдикатите минималната работна заплата вече да не се определя от държавата, а чрез договореност между работодателите и синдикатите. Трябва да има промяна, защото досегашният начин за определянето й е неадекватен, антиикономически и вреден”, заяви доц. Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал пред Нова телевизия.

Сегашният вариант за определяне на минималната заплата е административен. Едни хора в зависимост в какво настроение са изпаднали или какъв е интересът им”, допълни той.

„Работодателите не желаят тя да се намалява или увеличава. Те искат по икономически дейности грамотно и адекватно на ситуацията да се определят. Не да я няма, а да има дълъг списък от 100-200 минимални заплати, колкото са икономическите дейности. Това се отразява добре на икономиката”, обясни доц. Дечев.

„Минималната работна заплата е защитен механизъм. Тя трябва да осигури съществуването и възпроизводството на работната сила”, коментира от своя страна Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

„Минималната работна заплата е единственият инструмент на политиците да влияят на пазара на труда. Нивото на заплащане във всяка една страна по света не е никакъв друг фактор освен политически. Икономиката го опакова по съответния начин, за да бъде продадено въпросното политическо решение”, каза още той.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички