Какво трябва да знаят българите в Гърция за пенсията и стажа


Какво трябва да знаят българите в Гърция за пенсията и стажа
Снимка: Getty Images / Guliver

26481

Какво е необходимо за потвърждаване на гръцки осигурителен стаж, за определяне на право на гръцка пенсия, както и за изплащане на гръцка пенсия на българите в Гърция - разясненията оповести днес Националният осигурителен институт (НОИ), предаде БГНЕС.

За удостоверяване на осигурителен стаж и за преценка на право на гръцка пенсия са нужни пет вида данни. Първо, е необходимо да имате регистрационен номер в гръцката институция (А.М.А.), който се изисква при установяване на осигурителните периоди и при преценка на пенсионни права, т.е. необходим е за всички заявления и искания за информация от ИКА-ЕТАМ. Нужен ви е още-гръцки осигурителен номер (А.М.К.А.), гръцки данъчен номер (А.F.M.), имена на родителите на правоимащото лице (майка и баща), които се посочват на латиница име и фамилия на всеки от родителите. Данните са необходими за намирането на АМ(А), номер в ИКА-ЕТАМ, когато заявителя не разполага с такъв. Удостоверение за осигурителен стаж преди 2002 г. в Гърция, когато лицата разполагат с такова, също е част от нужните документи.

Предвид липсата на електронен регистър за осигурените лица до 2002 г. в Гърция, в срок до две години преди придобиване право на пенсия, лицата могат да се обърнат към специализираните звена на ИКА-ЕТАМ за удостоверяване на осигурителни периоди до 2002 г., като по този начин се улеснява и ускорява обработката на пенсионното заявление.

Причините за спирането на изплащането на гръцката пенсия може да са няколко. Сред тях са-липса на гръцки осигурителен номер А.М.К.А, тъй като предвид промените в гръцкото законодателство, считано от 01.03.2013 г. е задължително наличието на гръцки осигурителен номер (А.М.К.А.) и данъчен номер (А.Ф.М.) за всички лица, получаващи гръцка пенсия, като липсата им е основание за спиране изплащането на пенсиите. Липса на гръцки данъчен номер А.F.М. или промяна на банкова сметка, също може да се окажат препъни камък.

По отношение на представянето на актуални банкови сметки следва да се има предвид, че промяната на банкова сметка винаги довежда до забавяне в плащането на пенсията. При активиране на нова банкова сметка е необходим около тримесечен период за прехвърляне на плащането на пенсията по нея, като първата банкова сметка следва да остава активна до постъпване на парични суми по новата банкова сметка.

От НОИ предоставят и полезна информация за издаване на А.М.К.А. и А.F.M. номера.

Гръцкият осигурителен номер (А.М.К.А.) и гръцкият данъчен номер (А.F.M.) са необходими само при постановяване на решение и отпускане на пенсия, но същите се изискват от заявителя още в самото начало на процедурата, за да има възможност да бъдат издадени на лицето, в случай че не разполага с такива.

За издаване на осигурителен номер А.М.К.А, осигурителният номер А.М.К.А, за лицата, които живеят в чужбина може да бъде получен чрез изпращане на препоръчано писмо до IDIKA S.A., на вниманието на Ангелика Георгулаки; адрес: Lagoumitzi 40, 11735 Kallithea; тел: +302109286472 или по електронна поща –georgoulaki@idika.gr, на следните данни и сканирани документи. А именно-фотокопие на лична карта или заверено копие на паспорт, трите имена, изписани на латиница, дата и място на раждане, от кой осигурителен институт се получава или ще се получава пенсията, регистрационен номер в гръцката институция, гръцки данъчен номер А.F.М. – ако е наличен, имена на родителите (майка и баща) – на латиница, настоящ пощенски адрес.Осигурителният номер А.М.К.А. се получава в рамките на няколко дни от изпращането на документите по електронна поща.

Относно процедурата по издаване на A.F.M. за лицата, които нямат пощенски адрес в Гърция, е необходимо да изберат свой представител с данъчна регистрация в Гърция, за да изпълнят изискванията на гръцкото законодателство. Изборът на данъчен представител се осъществява чрез подаване в данъчната администрация на декларация, свързана с определяне на данъчен идентификационен номер, заедно с формуляр "Декларация за отношенията на данъкоплатеца", както и заявление за потвърждаване истинността на подписите. За подробно разясняване на процедурата по издаване на AFM, следва да се обърнете към компетентния данъчен офис за лицата, живеещи в чужбина – DOY Katoikon Exoterikou; адрес: Metsovou 4, 10682 Athens; ел. поща: doykatex@1850.syzefxis.gov.gr; тел: +302108204604, +302108204606, +302108204608, +302108204648-9; факс: +302108204653.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички