Калфин: Искаме професионалното образования да бъде престижно


Калфин: Искаме професионалното образования да бъде престижно
Снимка: БГНЕС

1821

Задачата ни е не просто да въведем професионалното образование, а то да бъде престижно и завършилите да започнат привлекателна и добре заплатена работа. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на конференцията "Учи, за да работиш", посветена на дуалното обучение, съобщиха от МТСП.

„Връзка между образование и заетост е пряка: колкото по-високо е образованието на човек, толкова по-трудно той остава без работа“, посочи Калфин. Той съобщи, че сред групите безработни лица преобладават хората с основно или по-ниско образование. Хората със средно образование също имат трудности да намерят трудова реализация. „По-широкият кръг от знания, които се придобиват, особено в хуманитарните гимназии, насочват хората да учат в университет, с надеждата, че така ще увеличат шанса си да намерят работа“, посочи министърът.

„При част от младежите се наблюдава демотивация за учене и работа, защото биват издържани от доходи на роднини в чужбина, или разчитат на сезонна работа извън България“, отчете министърът. Той бе категоричен, че тази тенденция може да се промени, когато заетостта след приключване на професионалното образование бъде добре платена. „Истината е, че всички проучвания сред младите показват възнаграждението като основен фактор за започване на работа“, допълни министърът.

Той увери, че са осигурени национални и европейски средства, с които да се помогне на работодателите да обучават безработни. „Инфраструктурата на дуалното обучение я има, трябва да се „отпуши“ и самият процес“, заяви вицепремиерът Калфин.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички