Калфин: Няма избирателност при осигурителните прагове, но приех аргументите на премиера


Калфин: Няма избирателност при осигурителните прагове, но приех аргументите на премиера
Снимка: БГНЕС

2120

Отношенията в кабинета са прекрасни. Това заяви в Русе вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Така той коментира предложението си за диференциране на размера на минималния осигурителен праг, което бе отхвърлено от премиера Бойко Борисов заради изключението, предвидено за тютюневата индустрия.

Вчера Калфин оповести официалната си позиция, че ще промени първоначалното си предложение и ще внесе вариант, в който минималните осигурителни вноски във всички икономически дейности се увеличават с еднакъв размер – 7.5%.

„Опитах се за първи път да не е общо решението за всички, а все пак да има някаква диференциация на различните сектори. Изложих мотивите за тази диференциация, продължавам да мисля, че това са абсолютно обективни критерии. Очевидно, и премиерът това ми каза, че не е хубаво да се създава впечатление, че има някаква избирателност. Никаква избирателност няма, но приех аргумента и тогава всички по равно“, обясни Калфин, цитиран от БГНЕС.

Според него единственото смислено нещо в минималните осигурителни прагове е диалогът между работодатели и синдикати. „Аз ще им предложа следващата година там, където не е имало диалог сега, защото близо половината от икономическите дейности или не са искали, или не са се срещнали, да създадем, да им помогнем - там, където няма представителство”, заяви още Калфин.

Той вижда механизма на договаряне да бъде или за минимални осигурителни прагове, или за браншови минимални заплати. „Държавата ще е много щастлива да няма никакъв пръст в тяхното определяне, но това означава работодатели и синдикати да се ангажират и да водят сериозни преговори“, коментира още социалният министър. По отношение на проектозакона за вредните храни и увеличаване на цената им, той е получил писмо от една от работодателските организации в тристранния съвет, с което се иска свикването на тристранката. Калфин обясни, че не е виждал този законопроект. „Той е представен от министър Москов и министър Кралев, нямам представа, освен по публикациите по медиите, какво пише вътре, но мисля, че действително трябва да мине през съвет за тристранно сътрудничество. Опитът показва, че някой път с развитието на науката оценката за това кое е вредна храна и кое не се променя. Пример са нашите традиционни храни – сирена и т.н., които изведнъж се оказаха, след като влязохме в ЕС, че не били достатъчно екологично чисти, което не е вярно. Така че нека да видим какво ще внесат. Аз не мисля, че храната е точно това, което би трябвало да се утежнява финансово“, заяви Калфин.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички