Калфин предложи промени във възрастта за пенсиониране


Калфин предложи промени във възрастта за пенсиониране
Снимка: БГНЕС

2021

Предложих варианти за изменение на възрастта и на стажа при I, II и III категория труд. Запазваме параметрите, които са заложени в сегашния модел на пенсионната система. Те са достигане на 65-годишна възраст за мъже и жени за пенсиониране и след това промяна на възрастта за пенсия в зависимост от продължителността на живота. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин на брифинг за пенсионната реформа след проведени консултации със социалните партньори, предаде БГНЕС.

Калфин добави, че е предложил постепенно изравняване на възрастта за пенсия за мъже и жени. Да се създадат условия за пенсиониране на 2-ра категория три години преди хората от трета категория и на тези от първа категория труд-8 години преди трета категория. Тези параметри не ги измисляме сега. Върху това са изчислени пенсионните фондове, каза вицепремиерът.

Стъпките, които предложих за увеличаване на стажа и възрастта са минимални и ниски. Там, където има най-ниско наваксване за мъже трета категория, предложението ми е до 2029 г. по един месец да се увеличава възрастта за пенсия така, че през 2029 г., да се пенсионират на 65 г. За жените, трета категория би следвало да се даде по-дълъг период. Предложението ми е 2037 г. да достигнат до тази възраст за пенсия, каза Калфин.

За първа и втора категория труд се запазва точковата система така, че там увеличаването на възрастта донякъде е компенсирано с подобна система. За мъжете трябва да се наваксат 52 месеца, което значи до 2037 г., за жените, пък е до 2043 г. Отзивите са различни. Трябва да намерим най-подходящия и поносим подход, добави той. Ивайло Калфин заяви, че пенсионната реформа се предвижда за 30 години напред.

Днешните разговори, които Калфин проведе със социалните партньори са продължение на разговорите, които те имаха през ноември и декември месец миналата година. Тогава те обсъдиха експертен документ, който бе подготвен от Консултативния съвет по пенсионната реформа. На основата на този документ те започнахме разговори. Калфин обяви, че оттук нататък в срещите за пенсионната реформа, които ще се провеждат всеки вторник от 11.00 часа, освен социалните партньори ще участват и представителите на парламентарните групи, които проявяват желание, както и финансовият министър. Днес в разговорите също са взели участие и народни представители.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички