Калфин: Разбирам майките, но въпросът е откъде да вземем пари


Калфин: Разбирам майките, но въпросът е откъде да вземем пари
Снимка: Actualno.com

1900

Хората трябва да подават сигнали за нередности при трудовите си отношения веднага и на мига, а не след като са напуснали работа. Категоричен съм, че министерството и правителството ще защитават твърдо правата на българските работници в чужбина. Това каза социалният министър Ивайло Калфин пред националната телевизия.

По думите му има определен вид дискриминация спрямо младите жени, на които им предстои да раждат. Работодателите създават не толкова явни, но все пак някакви пречки на жените, които са родили. "Ясно е, че те ще излизат повече в болнични. Целта на правителството е да покажем и да направим така, че родителите да са спокойни, когато са на работа и да знаят, че има достатъчно институции, които да се грижат за децата им. Има разлика и при заплащането между мъжете и жените. Там говорим за около 13% разлика. Тук говорим, че жените са по-склонни на компромиси спрямо трудовите си права. Те са склонни да приемат работа с по-ниско заплащане, за да може да си гледат децата и да излизат болнични", каза министърът.

Той допълни, че разбира майките и подкрепя исканията им, но въпросът е откъде да се вземат пари.

"Правителството е наясно с приоритети си. Тази година увеличаваме майчинските за първо и трето дете. Вървим стъпка по стъпка и искаме да решим цялостно проблемите, а не да ги закърпваме временно. Всичко става с пари. През тази година ние сме взели нашите решения и приоритети. Държавата не е чичко, който взима или дава пари. Държавата разпределя нашите общи пари чрез бюджета. Това е нашата цел. Ясни приоритети, чрез които да решаваме веднъж завинаги проблемите в системата", категоричен беше Калфин.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички