Калфин: В здравната реформа трябва да се заложат мерки срещу преждевременната смъртност


Калфин: В здравната реформа трябва да се заложат мерки срещу преждевременната смъртност
Снимка: БГНЕС

2418

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин подкрепя искането на БАН да се предприемат незабавни мерки за предотвратяване на преждевременната смъртност в България.

Калфин коментира пред журналисти, че в областта на здравеопазването трябва да бъдат разработени целенасочени мерки за превенция на високата преждевременна смъртност, съобщи БТВ.

Според доклад на БАН, представен днес в Министерския съвет, този тип мерки са възможно най-бързите за ограничаване на тенденцията за намаляване на българското население. От БАН са формулирали три основни причини за преждевременна висока смъртност, особено сред мъжете - онкологичните заболявания, болестите на сърдечно-съдовата система и смъртността в резултат на външни причини като катастрофи.

Калфин отбеляза, че мерките трябва да бъдат заложени в здравната реформа. Мъжете не доживяват пенсия, отбеляза Калфин и допълни, че при мъжете рисковете от ранна смърт започват още на 45-46 години.

Министърът подкрепя и предложенията на БАН за мерки за стимулиране на работещите родители.

Калфин припомни, че такава мярка е случващото се с данъчния кредит - за едно дете намалението е 200 лева, за две - 400 лева, за три - 600 лева, което се равнява на половината от досегашните детски плащания - пада се около 18 лева на дете на месец на работещ родител. Калфин посочи, че би искал да има и по-големи облекчения за работещите родители.

Той коментира, че е трудно да се приложи идеята за различен размер на детските спрямо степента на образование на детето, още повече, че често разходите за малки деца са по-големи от тези за деца в по-висока образователна степен.

Министерството на труда и социалната политика ще започне кампания за популяризиране на промените в Кодекса на труда за работното време с променливи граници, които да позволят съвместяване на личен с професионален живот.

"Проявявам разбиране и към протестиращите, и към тези, които се опитват да сглобят бюджета", каза вицепремиерът по повод на протестите на работещите в музеите и галериите. По думите му във всяка система има напрежение. Той допълни, че продължава да е на мнението, че минималната работна заплата трябва да расте.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички