Калфин за скандално бързо разпределените европари: Ще ги увеличим


Калфин за скандално бързо разпределените европари: Ще ги увеличим
Снимка: БГНЕС

1769

Операцията е добра и е насочена към тези, които имат най-голям проблем на пазара на труда – най-вече трайно безработните. Преди да пускаме програма, ние правим широка разяснителна кампания, за да няма недоразумения, каза социалният министър Ивайло Калфин в отговор на въпрос за рекордно краткото разпределение на европари по апетитна програма.

Става дума за ОП „Развитие на човешките ресурси”, по която само за два дни беше спряно подаването на оферти и бяха класирани 181 фирми от 3700 кандидатури. В случая по програмата се наемат безработни над 29-годишна възраст, като за срок от 1 година ЕС поема осигуровките и заплатата, която трябва да бъде на минималния осигурителен праг за съответната длъжност.

По думите на Калфин за тази програма става въпрос за „сравнително малка сума” – 8 млн. лева и за само 1500 души, които влизат дотук в програмата. Ще увеличим параметрите на програмата, обеща социалният министър пред БНТ.

Всъщност проблемът е, че класирането е направено на база „изчерпване на средствата по програмата”. Няма обаче такова условие - офертите да се разглеждат по реда на тяхното приемане и че конкурсът ще се прекрати след изчерпване на парите.

Никъде в Европа родителите не са лични асистенти. Така Калфин коментира болната за България тема в светлината на днешния протест на родители на деца с увреждания. Според Калфин по темата „личен асистент” не трябва да има противопоставяне на различни социални групи – с други думи за едни случаи да има едни правила за личен асистент, а за други случаи – други.

Калфин накратко коментира и Panama Papers. По думите му офшорните зони са "раково образование", макар че са законни, но там се крият данъци. 1 трилион евро годишно губи Европа от укриване на пари в офшорни зони. Това не са само парите на тези, които ги крият, но и пропуснатите ползи за обществото. Трябва да има ограничения за офшорните дружества, смята Калфин, според когото в България сме направили "крачка назад" заради "влияние отвън". Сега работниците в "Булгартабак" да протестират - но пред кого, на пощенската кутия ли, възмути се социалният министър.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички