КНСБ: Хората с деца или болни родители не трябва да работят на дълги смени


КНСБ: Хората с деца или болни родители не трябва да работят на дълги смени
Снимка: БГНЕС

2478

Служителят трябва да има право да откаже да работи в условията на сумирано отчитане на работно време, когато има доказани задължения с отглеждане на деца до 16-годишна възраст или гледане на болен член от семейството и на роднини по права линия. Такава промяна предложиха от КНСБ на пресконференция в София днес.

Според вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов този вид организация (сумирането на работните часове) на труда пречи и на съвместяването на личния с професионалния живот, тъй като в повечето случаи хората губят неделния почивен ден. Затова от КНСБ настояват неделята задължително да бъде включена в междуседмичната почивка при такъв вид организация.

КНСБ настоява сумираното изчисляване на работно време да става по реда, който е бил в Кодекса на труда преди 2001 г., според който този вид организация на работното време се установява само за непрекъснати производства. В момента в България сумирано отчитане на работното време може да има във всички сектори, включително на търговски обекти и в здравеопазването.

От синдиката обявиха, че в доклад за прилагане на директивата за организация на работното време ЕК констатира, че България нарушава приложенията на тази директива, тъй като в момента по нашето законодателство сумираното изчисляване на работното време може да става за период от шест месеца, а допустимият период според директивата трябва да е не повече от четири месеца. От КНСБ предлагат още чрез законодателството да се ограничи прилагането на сумираното отчитане на работното време по подобие на ограниченията за извънреден труд, тоест то да се прилага до 150 часа годишно.

В момента по Кодекса на труда, ако един работник е положил извънреден труд в режим на сумирано работно време, допълнителното му възнаграждение е 50 на сто от неговата работна заплата, което според синдиката е много малко и трябва да се завиши.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички