КНСБ излиза на протест, настоява за по-високи възнаграждения


КНСБ излиза на протест, настоява за по-високи възнаграждения
Снимка: actualno.com

1652

КНСБ организира Национален протестен шествие-митинг в София срещу готвения държавен бюджет за догодина под мотото: "Няма да плащаме чуждите грешки с нашите пенсии, с нашите работни места и с нашите заплати", съобщиха от организацията.

Към момента на площад "Македония" в столицата са се събрали около 200 души.

От синдиката заявяват, че не искат доживотен труд за мизерни пенсии и заплати. В призива за протест от организацията посочват безумията: Увеличават възрастта за пенсиониране на над два милиона работещи с 4 месеца от 1 януари 2015 г.; бюджетът на държавата за 2015 г. замразява нашите доходи; предвижда се да бъдат съкратени десетки хиляди работни места в бюджетния сектор; бюджетът не дава сигурност и на работещите в енергетиката и в целия материален сектор.

Възнагражденията трябва също да се увеличават. Не само пенсионните вноски. Това заяви в ефира на bTV вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Той обясни, че резерви по въпроса има и те са в технологизацията и намаляването на печалбите.

Синдикалистът и бившият социален министър Христина Христова влязоха в спор за минималната заплата и ролята и.

Бившият лидер на НДСВ беше категорича, че ако минималното възнаграждение се увеличи, това ще повлияе негативно на нискоквалифицианите служите. Те ще трябва да бъдат освободени от съответните работодател, след като държавата му каже, че трябва да плаща по-висока минимална заплата. Другият вариант, който Христова вижда, е увеличаване на крайната цена на съответния продукт. Всичко това беше посрещнато от Христов с думите: "Нека не пълним главата на уважаемия зрител с глупости".

И двамата гости се обединиха иначе около мнението, че пенсионната реформа не работи. Според бившия лидер на НДСВ синдикатите трябва да излязат на протест именно заради липсата на ясна пенсионна реформа. Тя допълни, че вариантът, предложен от министър Ивайло Калфин за увеличаване на възрастта за пенсиониране с 2 месеца, а не с 4, е приемлив.

От своя страна синдикалистът беше категоричен, че е имало договореност още по време на първия кабинет "Борисов" увеличаването на пенсионната възраст да започне през 2017 г, а не през 2012 г.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички