КНСБ настоява за достойни възнаграждения при командировки


КНСБ настоява за достойни възнаграждения при командировки
Снимка: БГНЕС

2475

КНСБ застава зад предложението на Европейската комисия, в Директива 96/71/ЕО относно командированите работници, понятието „минимални ставки на заплащане“ да се замени с „възнаграждение“.

Това се казва в позиция на най-голямата обществена организация, изпратена до министъра на труда Бисер Петков, съобщават от синдикалния пресцентър.

Според медийни публикации това ще бъде и една от темите, които ще бъдат обсъждани по време на визитата на френския президент Еманюел Макрон в България.

Замяната на тази формулировка ще позволи на българските работници да получават достойно възнаграждение, равно на това на техните западноевропейски колеги, и е в пълен синхрон с основната позиция на синдиката – Равна заплата за равен труд.

Според КНСБ командироването на работници е важен принос за подобряване на икономическото сближаване в Европа. В много случаи обаче тази практика се използва като инструмент за социални измами и дъмпинг.

„Ние нямаме обяснение защо, след като се приеха от българската държава промени в Кодекса на труда през 2016 г., в сила от 1 януари 2017 г., при обсъжданията на предложенията на Европейската комисия за промяна на Директивата за командировани работници, българските власти остават с резерв към предложенията на Европейската комисия“, се казва в писмото на синдиката до чинистър Бисер Петков.

Отхвърлянето на предложението да се заменят „минималните ставки“ на заплащане с понятието „възнаграждение“ означава‚ че България подкрепя принципа на свободата на предоставяне на услуги с приоритет пред свободата на упражняване на правото на труд в Европейския съюз и произтичащите от това право на достойно заплащане, право на безопасни и здравословни условия на труд. Не трябва да се забравя, че командироващите дружества, упражнявайки свободата на предоставяне на услуги на европейския пазар, осъществяват тези услуги чрез труда на командированите работници, допълва КНСБ в своята позиция.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички