КНСБ не подкрепя вдигане на минималната пенсия до 300 лева


КНСБ не подкрепя вдигане на минималната пенсия до 300 лева
Снимка: БГНЕС

3106

Всякакви мерки, които ще подкрепят най-бедните в България, са добре дошли, ако са обезпечени финансово. Сега обаче не му е времето – в Бюджет 2017. Така лидерът на КНСБ Пламен Димитров отхвърли предложението на „Патриотичния фронт” минималната пенсия да стане 300 лева, защото за това няма пари и ще разруши пенсионния модел.

Димитров не подкрепи между първо и второ четене да има и предложение за отмяна на плоския данък. Ние първи бяхме против плоския данък, но тези мерки трябва да се вземат след като има ново, стабилно правителство, категоричен беше той пред Нова телевизия. Димитров добави, че „никой не ни бие по главата да сме на нулев дефицит” и призова да има освобождаване на капиталови разходи, за да има повече пари за заплати в „бюджетно финансираните” сфери.

Приятно изненадан съм от позицията на г-н Димитров за минималната пенсия. Пари може да има след шест години, ако се изработят. Това заяви Николай Василев, министър на няколко поста в кабинета на Симеон Сакскобурготски. Той обясни, че през тази година България може и трябва да завърши с десетцифрен излишък. Имаме 15 млрд. лева външен дълг – ако 15 години имаме по 1 млрд. лева излишък, ще се върнем там, където бяхме, добави Василев. Този дефицит отиде за КТБ-та, американски централи, Белене, подчерта и Димитров.

Какво ще стане, ако се увеличи минималната пенсия? Две неща – или ще има обезценка на лева и ще получаваме по-големи пенсии, но ще си купуваме с тях по-малко, или ще трябва да се спрат големи инфраструктурни проекти и държавата ще работи само за пенсиите, обясни Николай Василев. Пенсионният модел не трябва да се нарушава – пенсията трябва да се вдига според личния пренос, а за тези с малки пенсии трябва да има помощи от бюджета, не да се пипа фонд „Пенсии”, заяви Димитров.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички