КНСБ организира протест другата седмица


КНСБ организира протест другата седмица
Снимка: actualno.com

850

Синдикатът КНСБ ще излезе на протест на 11 декември заради пенсионната реформа и бюджет 2015 г. Това обяви на пресконференция вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, цитиран от БГНЕС.

Шествието ще тръгне от Министерски съвет в 11 часа. Там синдикатите ще връчат декларация до правителството, след което протестът ще се насочи към сградата на Народното събрание. Никифоров поясни, че засега между 5000 и 6000 членове на КНСБ ще вземат участие в демонстрацията.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров (на снимката) подчерта, че действията на КНСБ са за защита на правата и интересите на работещите българи през бюджетите за Държавното обществено осигуряване за 2015 г. и Държавния бюджет за 2015 г. както правото, и достъпа до пенсиониране на българските работници.

Дадохме тревожно негативна оценка на проектобюджета за 2015 г., аргументирайки много наши предложения, които не видяха бял свят и критикувайки много от мерките в разходните политики, които обричат на мизерия и съкращения много от работещите в редица системи. С тези си думи президентът на КНСБ Пламен Димитров аргументира защо КНСБ отива на протестни действия другата седмица.

На този фон не бяхме чути и за основното ни притеснение, което трябва да вълнува всички в България и най-вече бизнеса, който мълчи по този въпрос и правителството, а именно проблемът с икономиката, накъде върви страната, какво става с нея, как ще борим дефлацията през 2015 г. в бюджета няма антидефлационни мерки, подчерта Димитров. Според него дефлацията ще има силно деструктивен ефект върху цялата икономика и, тъй като няма мерки за нея, ще води до съкращения и затваряне на предприятия.

Искаме преди да минат на второ четене законопроектите за Държавното обществено осигуряване за 2015 г. и Държавният бюджет за 2015 г. да могат да бъдат намерени комплекс от мерки, макар и късно, за допълнителни разходи и политики, които да дресират посочените проблеми, каза Димитров. По думите му кабинетът може да развърже възела в енергетиката, но такова нещо няма в бюджета за догодина. Димитров предупреди, че всички предприятия в енергетиката са пред блокиране и запита трябва ли това да стане факт през януари, за да видят управляващите, че КНСБ са прави. Енергетиката е в колапс и в процес на разпад, липсата на структурни мерки ще запуши енергетиката. Ще има проблеми за доставките на ел. енергия за домакинствата, каза вицепрезидентът на КНСБ.

Той подчерта, че КНСБ не вижда нищо, което да ги прави оптимисти по отношение на доходите за догодина. Проблемът с пенсиите и достъпът до пенсиониране не намира позитивно решение, независимо от постоянните ни аргументации, каза Димитров. Той припомни, че от 2000 г. насам България прави пенсионна реформа. За тези 14 години увеличението на пенсионната възраст на жените е с 5 години и 8 месеца, а на мъжете с 3 години и 8 месеца. Стажът пък е увеличен с 14, 4 години и с 12 години и 4 месеца за мъжете. Единственото решение е увеличение на възрастта с нула месеца и стажа с 4 месеца, както и да се запазят условията за пенсия за категорийните работници, поясни Димитров.Той посочи, че от началото на следващата година категорийните работници трябва да имат право да избират дали да отидат в частни пенсионни фондове или да са в НОИ. Тези мерки трябва да бъдат предложени на НС за приемане на бюджета на 2-ро четене, посочи Димитров.

КНСБ настоява НС да чуе гласа на секторните и браншовите федерации, тъй като в много от секторите има напрежение, което се генерира или от бюджетни недоразумения или невъзможност до стигане на пенсиониране. В следващите дни, независимо, че ще проведем протест на 11 декември, още от понеделник започваме да убеждаваме партиите в парламента за аргументите ни най-вече по исканията ни за бюджета, работни места и пенсионната реформа, каза Димитров. Той бе категоричен, че КНСБ устойчиво и последователно защитава тезите си поне от 15 години насам независимо кой управлява. За нас няма значение кой управлява, важно е да се търси дългосрочност на решенията, които искаме, добави Пламен Димитров

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички