КНСБ предлага създаване на Кодекс за държавната служба


КНСБ предлага създаване на Кодекс за държавната служба
Снимка: БГНЕС

2232

КНСБ предлага изработване на Кодекс за държавната служба, който да урежда по еднакъв начин въпросите с работното време, отпуските, обезщетенията и заплащането на всички служители във ведомствата, финансирани от държавния бюджет.

В момента служителите в различни администрации, които са назначени по закона за държавния служител, не получават добавка за прослужено време, за разлика от служителите на МВР, Министерството на отбраната и съдебната власт, коментира в интервю за "Дарик" вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов.

Той се обяви против премахването на този вид допълнително възнаграждение, както за сектор сигурност, така и за частния сектор. Според Христов правителството няма да се откаже от посягането върху добавката, в опит да намали разходите на бюджета.

У нас все още няма друг механизъм за увеличаване на заплатите, както в държавния, така и в частния сектор, освен чрез добавката за години натрупан опит, обясни Чавдар Христов. „механизмът на класа дава възможност поне с мъничко през някакви периоди от време поне с малко да се покачва възнаграждението. Вторият въпрос е следният - еднакво ли работят хората на една и съща длъжност, еднаква ли е производителността на труда им тогава, когато единият е работил години наред и е майстор, така да се каже, и другият, който току-що е започнал и тепърва му предстои да извърви път на овладяване на длъжността", каза той.

Според Христов изявленията на финансовия министър по тази тема са ясен знак за защитаване на интересите на бизнеса, а правителството ще направи нови опити да прокара идеята за орязване на добавката. „Те са плод на това, че сме финансово стиснати за гушата и отнякъде трябва да режем. Това също може да е писта, по която се върви, обаче може да си счупи крак някой, ако се пързаля по тази писта", каза той.

На снимката: Президентът на КНСБ Пламен Димитров

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички