Манолова и КНСБ внесоха законодателни промени срещу експлоатацията на труда


Манолова и КНСБ внесоха законодателни промени срещу експлоатацията на труда
Снимка: БГНЕС

2687

Заедно с КНСБ внасяме пакет от законодателни промени срещу експлоатацията на труд и модерното робство в 21 век. Ежедневно сме залети от жалби срещу работодатели, които не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд и не изпълняват своите социални ангажименти. Това каза на брифинг в Народното събрание обмудсманът Мая Манолова по повод внасянето на пакет от законодателни промени заедно с КНСБ срещу „модерното робство“, предаде „Фокус“.

„Налага се ежедневно да гасим пожари, изброили сме над 20 случая, част от които сме посетили и лично“, обясни Мая Манолова и даде примери със случаи в Бобов дол, Варна, София, Дупница и други.

„Това са случаи на експлоатация, на „модерно робство“, работникът работи безплатно, не му се плаща, а семействата им гладуват. Работниците са от шивачки до миньори, които страдат от техните работодатели. Част от тези случаи са вбесяващи, няколко пъти съм била на място, споделям гнева и отчаянието на работниците“, каза още Мая Манолова.

"Предлагаме да се забрани продажбата на фирми на клошари, да се забрани продажбата на предприятия и дружествени дялове без работодателите да са изплатили всичко дължимо на своите работници", заяви още омбудманът. 

„Предлагаме промени в 7 закона, основните ни предложения са за решаване на конкретни проблеми, възникнали в практиката. Предлагаме да се даде възможност на работниците да започват производство по несъстоятелност, когато работодателите им са в неплатежоспособност“, заяви тя.

Според нея трябва да се забрани на фирми, които не са си платили заплатите и осигуровките да участват в обществени поръчки. Трябва и да се направят промени в Закона за гарантиране на вземанията на работници и служители от фалирали предприятия. „Предлагаме да бъдат разширени контролните правомощия на Инспекцията по труда“, каза още омбудсманът.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички