Менда Стоянова защити спорната реформа в пенсионното осигуряване


Менда Стоянова защити спорната реформа в пенсионното осигуряване
Снимка: БГНЕС

1374

Един от идеолозите на предизвикалата много дебати промяна при пенсионното осигуряване - депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова - заяви, че частните пенсионни фондове трябва да излязат на светло и да убедят хората, че не ги лъжат. Тя настоя, че Националният осигурителен институт е по-сигурен стопанин на парите, защото негов гарант е държавата.

На извънредна среща между правителството и синдикатите в неделя беше взето неочаквано радикалното решение за премахване на задължителното осигуряване в частните фондове, които след време трябва да започнат да изплащат втора пенсия.

В момента вноската за пенсия за хората от най-масовата - трета категория труд, е 12.8% в Държавното обществено осигуряване и 5% в частен пенсионен фонд. Предложението е тези 5 % човек сам да прецени къде да внася - в частен фонд на индивидуална сметка или в Държавното обществено осигуряване, където парите са общи. Тази преценка обаче ще може да бъде направена само веднъж в живота и връщане назад няма да има, става ясно от предложението.

Идеята предизвика огромно недоволство, защото беше взета без широко обсъждане, без участието на работодателите и предизвика съмнения, че правителството се опитва да национализира частните пенсионни фондове и да погълне намиращите се в тях 7,9 млрд. лв., за да запълни пробойните в системата на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

Пред БТВ Менда Стоянова не опроверга тези съмнения, като само изрази несъгласие „с думи като скандална промяна, потъване на парите в бездънната дупка на НОИ, национализация”.

Не мога да разбера какво лошо има да дадеш право на един човек да избере да получава пенсията си от солидарната система. Изглежда, че ние като хора на власт смятаме, че човек не може да разполага с парите си – все едно казваме „Ти не можеш да вземеш сам за себе си решение и частните УПФ ще ти ги управляват, защото ти не си достатъчно умен да си ги управляваш”, посочи Стоянова като аргумент срещу настоящата тристълбова система, наложена преди 10 години.

„Ще бъде добре да има повече осигуровки в НОИ – и за хората, и за системата. Тези, които се осигуряват в момента, ще имат право да избират. Частните пенсионни фондове трябва да излязат на светло и да ви убедят, че управляват правилно вашите пари, те трябва да бъдат проактивни, 10 годни не сме ги видели”, упрекна Стоянова, но не отговори на критиката от страната на представител на частно пенсионно дружество, че кабинетът се опитва да компенсира липсите в държавното осигуряване с парите, натрупани в частното.

България няма намерение да национализира, а да даде право на всеки да реши и да вземе информирано решение. Изборът е между това дали да се осигуряваш в солидарната система, в която държавата гарантира пенсиите, или да се осигуряваш с двата стълба. Третият стълб е доброволен”, подчерта тя, изтъквайки отново правото на избор като аргумент, но без да коментира необратимостта на решението.

„Хората трябва да си отговорят и на друг въпрос – каква е гаранцията, че след 20-30 години ще получавате достойна добавка. В НОИ гарант е държавата, която покрива дефицитите. Отговорността да покрива дефицита е на държавата”, настоя Менда Стоянова, но не коментира аргумента на другата страна, че зад държавата стоят данъкоплатците и с техните пари ще бъдат облагодетелствани тези, които не си плащат осигуровките.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички